Доступність посилання

ТОП новини

Україну атакують, забираючи олімпійські медалі – експерт


Київ – В українського атлета Юрія Білонога забрали титул олімпійського чемпіона, який він здобув на Олімпіаді в Афінах у 2004 році. Таке рішення ухвалив через 8 років Міжнародний олімпійський комітет – після повторного аналізу крові спортсмена у ній знайшли сліди допінгу. Українських експертів та керівників Національного олімпійського комітету таке рішення обурило. Втім, Міжнародний олімпійський комітет його не коментує.

Юрій Білоног здобув перемогу 8 років тому у штовханні ядра: в українця воно пролетіло 21 метр 81 сантиметр. Тож із Афін у 2004 році він привіз олімпійське золото. Тепер медалі відбирають: у Білонога та ще в трьох спортсменів із пострадянських країн.

Міжнародний олімпійський комітет на своєму офіційному сайті заявив, що проби крові учасників ігор в Афінах повторно перевірили на допінги. І в крові Юрія Білонога та трьох інших олімпійських чемпіонів знайшли сліди речовин-метаболітів (стимуляторів), які нині заборонені.

«Міжнародний олімпійський комітет вимагатиме повернення нагород та документів на них у кожному конкретному випадку. Через вісім років після кожної Олімпіади комітет ініціює повторний допінг контроль зразків крові спортсменів, оскільки змінюються і технології, і перелік заборонених речовин», – мовиться на сайті МОК.

НОК може оскаржити позбавлення українця олімпійської медалі

Тим часом у Національному олімпійському комітеті України вважають це рішення несправедливим та дискримінаційним, і розглядають можливість його оскарження, заявив у коментарі Радіо Свобода віце-президент НОК Віктор Корж.
Дискваліфікували спортсменів лише з деяких країн, я назвав би це вибірковим правосуддям
Юрій Білоног

«Я не сприймаю цього рішення. Білоног – чудовий спортсмен, він має видатні досягнення. Перед тією Олімпіадою він пройшов усі процедури допінг-контролю, в Україні та за кордоном. Тодішні списки заборонених препаратів суттєво відрізнялися. Зверніть увагу, дискваліфікували спортсменів лише з деяких країн, я назвав би це вибірковим правосуддям».

Спортивний експерт Валентин Щербачов вважає, що у позбавленні українця звання Олімпійського чемпіона зіграли роль непорядна спортивна конкуренція та занепад олімпійського руху у світі загалом.
Це конкурентна боротьба, намагання дискредитувати українську школу атлетики
Валентин Щербачов

«Спортсменів не можна позбавляти нагород після завершення змагань, – каже він. – Треба сказати, що ніхто з них не обходиться без медикаментів: під час тренування, або ж проходячи курс лікування. До того ж, списки допінгів дуже великі. Тому ідеться не так про відновлення справедливості, як про ставлення до тих чи інших країн. Дискваліфікують слабших. Якоюсь мірою – це конкурентна боротьба, намагання дискредитувати українську школу атлетики».

Валентин Щербачов вважає, що Юрій Білоног уже не є претендентом на олімпійське золото майбутніх Олімпіад, відтак він припускає, що має місце намагання завдати удару спортивному іміджеві України загалом.

Лист Радіо Свобода до Міжнародного олімпійського комітету з приводу Юрія Білонога залишився поки що без відповіді.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG