Доступність посилання

ТОП новини

Від ЄБРР вимагають не давати кредиту Україні для модернізації старих ядерних реакторів


Київ ­– Міжнародні та українські екологічні організації протестують проти модернізації старих ядерних реакторів. Вони просять використати відведені кошти на закриття цих станцій і пропонують розвивати альтернативні види енергії. Втім, у парламенті вважають, що без відновлюваної енергетики Україна проживе, а от без атомної – ні.

У п’ятницю європейські активісти організації «Ґрінпіс» разом із представниками українських екологічних організацій виступили із закликом до Європейського банку реконструкції та розвитку не фінансувати старі українські атомні станції. Свої звернення вони вивісили на стінах будівлі ЄБРР та будинку навпроти в Києві. Під час акції вони передали листа представникам ЄБРР із вимогами фінансувати закриття реакторів, а не їхню модернізацію.

Активістка «Ґрінпіс» із Австрії Юта Матишек сподівається, що керівництво банку зробить вірні висновки і не допустить посилення ядерної загрози в країні, над якою й досі нависає тінь Чорнобильської трагедії.
Після «Фукусіми» кожен мав би бути проти ядерної енергетики
Юта Матишек

«В Україні багато можливостей енергозбереження. Після «Фукусіми» кожен мав би бути проти ядерної енергетики, тому що цей випадок довів, що в кожній країні використання ядерних реакторів може призвести до жахливих аварій», – каже австрійка.

А виконавчий директор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський заявив: «Наша обов’язкова вимога – умовою кредиту має бути невикористання реакторів у надпроектний термін».

Умовою кредиту має бути невикористання реакторів у надпроектний термін
Юрій Урбанський
ЄБРР не ухвалюватиме поспішних рішень – Антон Усов

Старший радник ЄБРР у Києві Антон Усов поспішив запевнити учасників, що банк не буде ухвалювати необміркованих рішень і фінансувати небезпечний проект.
Якщо якісь моменти не відповідатимуть міжнародній практиці, ні про яке фінансування й мови бути не може
Антон Усов

«Ми говоримо про різні типи реакторів: РМБК і ВВЕР. Реактори типу РМБК знімаються з експлуатації без обговорень. Всі реактори пройшли так званий стрес-тест Міжнародного агентства ядерної енергії, і, звісно, Європейський банк, перш ніж ухвалити якесь рішення з цього приводу, буде консультуватися зі спеціалістами. Безумовно, якщо ми побачимо, що якісь моменти не відповідатимуть найкращій існуючій міжнародній практиці, ні про яке фінансування й мови бути не може», – сказав він.

Співробітник Національного екологічного центру України Олексій Пасюк стверджує, що відмова від атомної енергетики зробила б Україну менш залежною від Росії. «Бо все паливо, яке ми отримуємо – від Росії», – каже він.

«Україна продовжує вкладати в атомну енергетику в той самий час, коли за менші кошти вона могла б отримати значно більше, якби вкладала в енергоефективність і просто зменшувала витрати на енергію», – вважає екологічний активіст.

Українці не зможуть прожити без атомної енергії – парламентар

Втім, заступник парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Романюк стверджує, що в Україні поки що немає місця для альтернативної енергетики, і відмовитись від атомної енергетики просто неможливо.
Якщо ми зупинимо атомну енергетику, в нас взагалі дефіцит буде електричної енергії майже в 30 відсотків
Микола Романюк

«Якщо ми зупинимо атомну енергетику, в нас взагалі дефіцит буде електричної енергії майже в 30 відсотків. Наше населення не готове платити за «зеленим» тарифом. Так, це модно, перспективно, але він в три, навіть в чотири рази дорожчий, ніж звичайний тариф», – наголошує Романюк.

Енергетичного експерта Олександра Тодійчука не дивує така заява народного депутата, оскільки в Україні звикли подавати атомну енергетику як панацею від всіх бід, які є в енергетиці.

«Я стою на інженерних принципах в цьому питанні: якщо автомобіль проїздив 10 років, то навіть якісний капітальний ремонт не зменшить кількість можливостей відмови агрегатів чи двигуна», – порівнює Тодійчук.

Українці не здогадуються, що платять за припинення роботи АЕС

Експерт також зауважив, що більшість українців і не підозрює, що влада від них приховує.

«У всьому світі в тарифі на енергію, вироблену на атомних станціях, є складова на припинення діяльності атомних блоків, на утилізацію їхніх радіоактивних частин. Це великі кошти. В нас певні кошти вкладені, але вони, як правило, не за призначенням використовуються. Уряд використовує їх на свій розсуд», – каже Олександр Тодійчук.

Сам же експерт більше вірить в альтернативну енергетику і зауважує, що, за прогнозами світових експертів, відновлювана енергія вирівняється у собівартості з традиційною приблизно у 2017 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG