Доступність посилання

ТОП новини

Українці – бідні й безправні – правозахисник Захаров


Львів – 10 грудня – Всесвітній день прав людини. Цього дня 1948 року Організація Об’єднаних Націй ухвалила Декларацію прав людини. В Україні ситуація з порушенням цих прав із року в рік стає гіршою, констатував голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Про це він говорив у Львові, де прочитав лекцію «Загальний огляд стану з правами людини в Україні у 2012 році».

Упродовж року з письмовими заявами до Харківської правозахисної групи звернулись понад дві тисячі людей. Чимало звернень стосується жертв насильства у міліції.

За рік близько мільйона громадян України страждають від жорстоких дій правоохоронців. Утім, ця цифра далека від реалій, бо люди залякані і бояться говорити, наголошує Євген Захаров.

«Розбагатіти і наплювати – головна мотивація влади»

За словами правозахисника, у Генеральну прокуратуру надійшли вісім тисяч заяв про насильство під час вибивання зізнань.

«Але ці вісім тисяч – це лише верхівка айсберга, бо жертви тих дій бояться міліції. Цього року продовжилося і посилилося використання правоохоронних органів, СБУ, прокуратури, податкової як інструментів для репресій проти опозиції і громадських рухів, – каже Євген Захаров. – У мене таке враження, що загалом вся законотворчість у державі спрямована проти людей, на захист наших бізнес-еліт і політичних. Розбагатіти і наплювати на людей – головна мотивація чинної влади сьогодні. Всі «реформи»: пенсійна, податкова, медична – це скорочення медичних, культурних, освітніх установ, автобусів і потягів – робляться для зменшення державних витрат за рахунок коштів населення, це ігнорування прав людини, і висновок – зростання бідності на тлі шаленої корупції посадових осіб і того, що вони собі дозволяють».

За словами Захарова, чимало підприємців змушені або закривати бізнес, або ж переводити його в інші країни. Як наслідок, удвічі скоротився середній клас, який ще торік становив 10% у державі.

У пенсійній реформі залишились усі дискримінаційні норми: заможні пенсіонери отримують ще більше, а переважна більшість українських пенсіонерів ледь виживає за тисячу гривень на місяць.

Медична реформа працює проти хворих і пацієнтів. Люди з віддалених від районних центрів сіл не можуть добратись до лікарень. Через закриття поліклінік лікарі залишились без роботи чи змушені перевчатись, тому зростає рівень смертності серед хворих. Люди не мають грошей на лікування.

«Внутрішня політика держави не сумісна з євроінтеграцією»

Керівництво держави має чітко зрозуміти, наголосив правозахисник Євген Захаров, що євроінтеграція України не сумісна з внутрішньою політикою, яка порушує права людини. Допоки Юлія Тимошенко і Юрій Луценко перебуватимуть в ув’язненні, ніхто у світі з українською владою серйозно не розмовлятиме.

Українці у своїй державі почуваються беззахисними, оскільки судова система працює несправедливо. Відтак дедалі більше громадян звертається за захистом у Європейський суд з прав людини. 70% звернень громадян України до Страсбурзького суду стосуються невиконання українською владою рішень суду.

На сьогодні найкраще в Україні дотримуються права на свободу совісті, також немає дискримінації за етнічними ознаками, зауважив Радіо Свобода Євген Захаров.

«Немає брутальних порушень, як раніше було, коли церкви були заборонені, коли змушені були відмовлятись від віри. Релігійні потреби людина задовольняє. Відносно краще, ніж в інших країнах, у нас ситуація з дискримінацією за етнічною ознакою. Бо і в Польщі, Болгарії, особливо в Росії, більше проблем, ніж у нас. Це ті сфери, де непогана ситуація. Хоча стало гірше в останні роки. Це теж слід визнати», – наголосив правозахисник.

Однією з головних причин порушення прав людини в Україні Євген Захаров вважає знов-таки бідність людей. Українці, за визначенням міжнародних експертів, отримують найменші зарплати в Європі, а це порушення права людини на гідне життя.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG