Доступність посилання

ТОП новини

Експерти: якщо угода з ЄС не буде підписана у 2013 році, то вона не буде підписана


Напередодні того, як Рада закордонних справ Євросоюзу вирішить долю підписання Угоди про асоціацію з Україною, експерти-міжнародники закликають Єпропу проявити солідарність з українським народом. Якщо угода буде підписана – Україна прямуватиме до Європи, якщо ні – до «білорусизації», кажуть експерти.

«Як на мене, крім якоїсь репутаційної складової, Євросоюз нічого не втрачає, підписавши цю угоду. Кожна країна зможе потім висловити свою позицію щодо України в процесі ратифікації цієї угоди та виставити додаткові умови. Це шанс для Європейського Союзу довести, що Нобелівську премію миру йому дали недаремно, що він є далекоглядною організацією на відміну від українського керівництва», – зазначає директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. Непідписання цієї угоди, на думку Альони Гетьманчук, є «відмашкою на білорусизацію України».

Експерти в галузі європейської інтеграції склали окремий лист-звернення до керівників ЄС, щоб показати небайдужість не тільки українців, але й громадянського суспільства до вектору, який обере їх країна.

«Як громадяни України, ми різко засуджуємо регрес в демократичних стандартах і ослаблення верховенства права в державі, і вітаємо принципову позицію ЄС як надійного і відкритого партнера, що будує свою політику на ціннісних засадах», – ідеться у зверненні.

Представники громадянського суспільства наголошують, що між Януковичем та Україною не стоїть знак «дорівнює», а самі українці вже давно бачать свою країну у Європі. І хоча у Євросоюзі лунають подібні заяви, науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко побоюється, що складні стосунки між Євросоюзом та українською владою можуть призвести до непідписання документа взагалі.

«На сьогодні ми дійшли висновку, що сукупні ризики неукладення Угоди про асоціацію та відкладення її на період до зміни влади України значно вищі за ризики укладення цієї годи в цій політичній конфігурації, в якій вона сьогодні є», – вважає Олександр Сушко. «Якщо Угода про асоціацію з ЄС не буде підписана у 2013 році, то я прогнозую, що вона не буде підписана», – додає експерт.

На думку авторів звернення, в тому, щоб ЄС не підписав Угоду про асоціацію з Україною, є зацікавлені сторони. І вони «хотіли б торпедувати угоду руками самого ЄС, щоб отримати можливість маніпулятивно звинуватити Євросоюз у небажанні зробити крок назустріч Україні».

«Митний союз – це не блеф, це абсолютна реальність. Україна ще ніколи не була настільки близькою із інтеграцією до цього об’єднання», – зауважує Альона Гетьманчук. Натомість підписання угоди та виконання хоча б третини її умов унеможливить вступ України до Митного союзу, вважають експерти.

У п’ятницю з’явилася заява голови Представництва ЄС в Україні Яна Томбінського, який повідомив, що Угода про асоціацію вже готова до підписання, а саміт Україна – Євросоюз відбудеться за кілька тижнів. Також виконуючий обов’язки прем’єр-міністра України Микола Азаров у п’ятницю зазначив на своїй сторінці у Facebook, що «переконаний, що Угода про асоціацію з Україною найближчим часом буде підписана».

«Я не знаю, чому ви вважаєте, що Україна виглядає тут як країна, яка щось випрошує. У нас позиції тут, що ця угода є взаємовигідна як для України, так і для ЄС. Тому ми нічого не випрошуємо. Що стосується співробітництва із Росією, то я не хотів би, щоб тут було протиставлення. Товарообіг і з ЄС, і з Росією, і з країнами Митного союзу дуже великий, в сумі це дві третини нашого товарообігу. Тому для нас життєво важливо і там, і там мати нормальні умови для співпраці», – написав Микола Азаров.

.(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG