Доступність посилання

ТОП новини

Василь Грицак вдруге отримав премію «Будяк року-2012»


Лідером правозахисного антирейтингу найбільших порушників прав людини в Україні за 2012 рік став народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак. Премію «Будяк року-2012» від Української Гельсінської спілки з прав людини йому присудили «За найбрутальніше втручання у право на приватність» та «За найнебезпечнішу законодавчу ініціативу в галузі прав людини». На думку журі конкурсу, Василь Грицак, який подав та лобіював ухвалення скандального законопроекту «Про єдиний державний демографічний реєстр», грубо порушує гарантоване Конституцією України право особи на невтручання в особисте і сімейне життя.

У п’ятірці найбільших порушників прав людини також Центральна виборча комісія («За численні та брутальні порушення виборчих прав громадян»), Національний банк України («За порушення права власності з політичних мотивів», тобто «сприяння» штучній ліквідації АКБ «Базис», який належав опозиціонерові Арсену Авакову) , Харківська міська рада та Харківський окружний адміністративний суд («За грубе порушення права на свободу мирних зібрань»), а також Віктор Янукович та Володимир Литвин, які отримали «будяка» «За зневагу до Конституції та законодавства України».

У 2007 році Василь Грицак уже отримував антинагороду за спроби втрутитися у приватне життя українців. Тоді Грицак попросив, щоб, коли наступного разу йому вручатимуть «будяк», він був кришталевим, або інкрустованим камінням Swarovski, або золотим. Відтак спеціально для нього засушену рослину організатори пофарбували у золотий колір.

Антипремія «Будяк року» існує вже 7 років. Її мета – привернути увагу громадськості до брутальних порушень прав людини, що відбулися в державі протягом року.
XS
SM
MD
LG