Доступність посилання

ТОП новини

Студенти з обмеженими фізичними можливостями змагатимуться у Києві


Фізичні обмеження – не перепона для творчості
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Фізичні обмеження – не перепона для творчості

Київ – Одинадцятого грудня стартує фестиваль для студентів із обмеженими фізичними можливостями – «Сяйво надій». Учасники фестивалю – студенти українських вишів звідусіль. Нагородження переможців та, власне, фінал пройде у столичному Будинку вчителя 12 грудня. Як виявилось, репетиція зацікавила і голову Київської міської держадміністрації Олександра Попов.

«Сяйво надій» – щорічний фестиваль творчості студентів із фізичними обмеженнями – проходитиме вже вдесяте. У ньому візьмуть участь 78 студентів – більшість із регіонів України. У рамках фестивалю 19 номінацій – танці, пісні, літературні й зображальні види мистецтва. Як зазначила організатор Вікторія Дика, до фестивалю може долучитися студент із будь-якого вишу.

«Ми пропагуємо студентську творчість. Але і не тільки. У нас є номінація «Спортсмен року». Це номінація для тих, хто активно займається спортом. Для людей, які мають серйозні чи не дуже серйозні спортивні досягнення», – зазначила Дика.

Ще одна, на перший погляд, «не творча» номінація – «Науковець року». Ті студенти, які проводять наукові дослідження, оприлюднюють статті та виступають на конференціях, також можуть взяти участь у «Сяйві надій».

А оскільки більшість учасників має слухові вади, то на фестивалі спеціально створили і номінацію «Жестова пісня».

Фестиваль проходить у три етапи. Спочатку учасники проходять відбір у своєму місті. Потім зустрічаються у Києві, де журі обирає найкращих. Останній етап – фінал, який проходитиме цього року у столичному Будинку вчителя 12 грудня. Для фіналістів передбачені подарунки: шарфи, годинники, фотоапарати та USB-флешки.

Учасники презентують оріґамі, а волонтери допомагають пересуватися

Учасник із Кіровограда, Владислав Нестеренко, привіз на фестиваль паперові квіти, які виготовив сам. Юнак розповідає, що робив фігурки два місяці. Найбільше в паперовому мистецтві його притягує японська техніка, де переважають шароподібні форми.

«Тематики немає, але в мене більшість представлених фігур – квіти: маки й ті, які не мають назви. Береться папір. Папір має бути в формі квадрата. Із нього робиться заготовка, щоб у подальшому зробити оріґамі», – розповів Владислав.

Із учасниками приїхали волонтери – теж студенти вишів. Вони розповідають, що учасники стали для них товаришами.

«Підтримуємо їх морально та допомагаємо, як можемо. Нас, волонтерів, із Хмельницького, восьмеро. А від нашого міста двоє учасників: один танцює, інший співає», – каже волонтер.

Учасниця з Нової Каховки хоче потрапити до фіналу, проте трішечки хвилюється. У вівторок вона читатиме вірша своєї землячки – незрячої німої радянської вченої Ольги Скороходової.

«Я услышу запах и росы прохладу. Легкий шелест листьев пальцами ловлю. Утопая в сумрак, я пройду по саду. И мечтать готова, и сказать люблю…» – зачитує вірш дівчина.

Репетицію відкриття фестивалю відвідав голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов. Він запитав організаторів: «Чим можу допомогти?» І почув у відповідь: «Популяризуйте цей фестиваль. Хай про нього взнає вся Україна!»
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG