Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція сподівається, що Кузьмін перший у «чорному списку», США – заперечують


Рената Кузьміна не пускають до США. Перший заступник генпрокурора України написав листа президентові Бараку Обамі, в якому поскаржився: його п’ятирічну американську візу анулювали, не пояснивши причин, а проти нього самого в Сполучених Штатах готували арешт. Лист до Обами, датований 3 грудня, оприлюднила на своєму сайті Генпрокуратура.

Як пише Кузьмін, про анулювання візи його повідомив посол США в Україні Джон Теффт. Служитель Феміди скаржиться також, що його хотіли заарештувати на американській території. Про існування такого плану попередив екс-охоронець екс-президента Кучми Микола Мельниченко. Мовляв, арешт планували лобісти інтересів української опозиції в Америці. Вони намагались перешкодити розслідуванню вбивства депутата Євгена Щербаня та приховати правду про замовників цього вбивства.

«Ініціатори плану мали намір змусити українську владу припинити розслідування не лише справи про вбивство Євгена Щербаня, але й інших злочинів, у яких обвинувачується Юлія Тимошенко», – написав посадовець. Як він додав, планувалося знищити справу Щербаня. Причому робилося все це, як стверджує Кузьмін у листі до президента Обами, «Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків».

Інформацію про те, що американська віза Кузьміна скасована, підтвердив посол США в Україні Джон Теффт. Як він наголосив у понеділок, Кузьмін єдиний серед українських високопосадовців, кому скасували візу, і жодних списків «небажаних осіб» серед українських чиновників не існує.

Теффт спростував також заяву Кузьміна про буцімто планований арешт. За словами посла, заарештовувати його ніхто не збирався. Більше того, посол запропонував посадовцю звернутися по нову візу, «якщо у пана Кузьміна буде бажання».

На лист заступника генпрокурора відреагували також у Юлії Тимошенко. Кузьмін плутає країни і реалії, – заявили у партії «Батьківщина». «Він все переплутав. Це в Україні, а не в Америці арешти можливі за політичним замовленням на прохання лобістів», – мовиться в заяві. «На жаль, ми єдина країна в світі, про першого заступника генпрокурора якої поважні світові експерти кажуть, що він виглядає як бандит, поводиться як бандит і говорить як бандит», – сказано у документі.

А тим часом експерти, коментуючи «першу ластівку» після численних попереджень, кажуть, що рано чи пізно це мало статися. Відмова у візі Кузьміну це очікуваний хід, – вважає науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітниуцтва Олександр Сушко.

«Сполучені Штати використовують візову політику як інструмент висловлення свого ставлення до чиновників, які, на їхню думку (а також на думку багатьох в Україні), причетні до вибіркового судочинства. І це доволі очікуваний хід. Сполученим Штатам для цього не треба проводити великих узгоджень, як Євросоюзу. І цей інструмент неодноразово використовувався в минулі роки. Така практика поширювалася і на посадових осіб, і на корумпованих представників бізнесу. В даному випадку маємо однозначний сигнал щодо сприйняття ролі цієї фігури у кримінальному переслідуванні лідерів опозиції, тим більше в контексті заявлених намірів продовжувати ці переслідування і порушувати нові справи стосовно Юлії Тимошенко», – сказав Сушко Голосу Америки.

При цьому, на думку експерта, про «чорні списки» поки не йдеться.

«Це не список. Це конкретне рішення щодо конкретної особи. Хоча цілком можливо, що ще дві чи три особи, які не приховують своєї провідної ролі у кримінальному переслідуванні лідерів опозиції, можуть опинитися у такій же ситуації», – вважає Сушко.

Очікуваною називає новину і голова правління центру «Соціовимір» Сергій Таран.

«Ніхто й не сумнівався, що це буде, крім окремих представників української влади. Адже нема у світі жодного експерта або політика, який би заперечував той факт, що в Україні є політичні в’язні. І рано чи пізно міжнародна спільнота мала на це реагувати. Була відома резолюція парламенту Сполучених Штатів, а тепер маємо логічне продовження. І тому нічого несподіваного тут немає. Єдина несподіванка – чому так довго чекали», – сказав політолог Голосу Америки.

Як додав експерт, «для Кузьміна відмова у візі це, може, ще й невелика трагедія, у нього немає бізнесу на Заході. А от для представників олігархічних кіл, які там мають більше, ніж просто службові справи, це може виявитись чутливішим ударом. І я думаю, що ситуація з Кузьміним має стати сигналом для багатьох представників влади. Я думаю, це для них останнє попередження, що з дотриманням прав опозиції в Україні треба щось змінювати», – зазначив Таран.

Закономірною, але водночас безпрецедентною, називає подію політаналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Це закономірно, оскільки Кузьміна багато разів попереджали. І наскільки мені відомо, він порушував певні процедурні моменти. Перебуваючи в Сполучених Штатах за туристичною візою, намагався вести щось там розслідувати, на що дозволу не мав. Тобто сам же Кузьмін дав американській юридичній системі аргументи для того, щоб позбавити його права на в’їзд», – каже Горбач.

Водночас подія безпрецедентна, каже експерт, оскільки посадовцю не просто відмовили у візі, а позбавили вже виданої. За словами Горбача, цей прецедент є серйозним попередженням іншим нинішнім українським керівникам. В Україні може з’явитися свій «список Магнітського», – вважає Горбач.

«Цілком імовірно. Оскільки Сполучені Штати пішли на це у стосунках з Російською Федерацією, то їм нічого не заважає застосувати такого ж роду санкції щодо українських керівників. Російська Федерація дуже сильно огризалася, але це не зупинило ні Конгрес, ні президента Обаму. Тому немає підстав вважати, що американська сторона виявить більшу ліберальність стосовно українських посадовців», – зауважив експерт.

За його словами, «поки що списку немає. Є лише перший номер у цьому списку. І скільки буде номерів у цьому списку, залежатиме від подальших дій українських високопосадовців».

.(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG