Доступність посилання

ТОП новини

Скільки коштує народити дитину на Донеччині?


Донецьк – Незважаючи на те, що медичні послуги за Конституцією мають надаватися українцям безкоштовною, у Донецькій області народити дитину справа не з дешевих. Чи є офіційна фіксована вартість пологів у донецьких лікарнях? Скільки та кому вагітна жінка має сплатити хабарів, щоб бути упевненою у тому, що їй нададуть своєчасну й кваліфіковану допомогу?

У лікарнях кажуть, що народжують жінки в Донецьку і досі безкоштовно. «Викликайте швидку, за вами приїдуть і довезуть до пологового», – пояснює персонал. А там уже як пощастить. Однак вагітні не покладаються на долю чи на випадок. Адже невідомо, на якого лікаря можна потрапити, просто викликавши швидку.

Тому в Донецьку існує стала практика. Коли жінка стає на облік по вагітності, вона або сама шукає собі лікаря, який прийматиме пологи, або їй пропонують такого в жіночій консультації. За такий індивідуальний підхід і платяться гроші.

Розцінки різняться

Донеччанка Ольга, яка має півторарічну дитину, пояснила Радіо Свобода: «Домовлялася через знайомих. Відразу сказали: послуги – дві з половиною тисячі. Не те, щоб так нахабно – давайте гроші швидше, ні, навпаки, вона каже – а навіщо вам цей крок? Можете не платити, це не обов’язково. Але ми самі вирішили родиною, що це для нас обов’язково. А раптом – різні ситуації бувають. Ходиш, себе почуваєш нормально, а звідки я знаю, може, сам процес пологів піде не так. А люди незацікавлені скажуть – іди. Як мама моя ходила – з 9-ї ранку до 5-ї вечора, до неї ніхто не підходив навіть. Сестра народилася синя вся, тому що води відійшли ще вранці, а ніхто не підходив».

Ольга додає, що палата на день коштувала 300 гривень – у руки медперсоналу. А офіційно вона сплатила ще 400 гривень – як благодійний внесок для лікарні. Такий самий внесок платила й молода матуся Анастасія, яка народила дитину менше ніж місяць тому. Вона також платила офіційно навіть за те, щоб стати на облік у Донецьку, оскільки прописана у Докучаєвську. А от подякувала лікарю меншою сумою – у 1000 гривень.

Катерина ж народила кілька тижнів тому. Офіційно вона не платила нічого, пологи їй обійшлися у 4 тисячі гривень разом із вартістю палати. За кесаревий розтин довелося б доплатити 1500 гривень. Не варто забувати й про те, що мама або сестра породіллі зазвичай платить медсестрам по 20 гривень за зміну, щоб родичка була доглянута.

Механізми боротьби

Самі лікарі у неофіційних розмовах пояснюють, що приймають цю людську вдячність та самі називають суми, щоб не плутати людей. А так – ніхто нічого не вимагає. І все це, звісно, через малу зарплату.

У Донецькій області йде реформа сфери охорони здоров’я. І голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький зауважує, що в ній закладений механізм боротьби з корупцією.
Зараз на першому рівні вже є зарплата лікарів, які обслуговують великий контингент – 5-7 тисяч гривень
Андрій Шишацький

«Є позабюджетні фонди – за ті самі платні палати. Сам свого часу робив операцію і платив 5 тисяч офіційно і отримував квитанцію. Я думаю, що треба далі реформувати медицину. Перемогти корупцію, не зробивши підвищених зарплат, не зробивши закріплення конкуренції між лікарями? Ми таким чином не переможемо просто газетними публікаціями, боротьбою правоохоронних органів. Механізми є боротьби. Зараз на першому рівні вже є зарплата лікарів, які обслуговують великий контингент, 5-7 тисяч гривень. Це і є механізм», – зазначив Андрій Шишацький.

Голова Донецької облдержадміністрації додав, що цей напрямок не є пріоритетним у боротьбі з корупцією в області. Тим часом економісти вважають, що поки немає передумов для того, щоб ситуація змінилася докорінним чином. Адже люди поставлені в такі умови, що вони мусять давати гроші. Стимулює ж цей неофіційний корупційний грошообіг держава, не забезпечуючи належної оплати праці бюджетникам та чиновникам і не застосовуючи дієвих механізмів протидії корупції.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


XS
SM
MD
LG