Доступність посилання

ТОП новини

«Джаз без»: музична імпровізація у 16 містах України і Польщі


Едді Гендерсон (ліворуч)
Едді Гендерсон (ліворуч)
Львів – ХІІ Міжнародний фестиваль «Джаз без» відбувається у шістнадцяти містах України і Польщі. Вже «Джаз без» дивував прихильників імпровізованої музики не лише у Львові, але й Луцьку, Харкові, Перемишлі, Любліні. Попереду – джазові сесії в Києві, Севастополі, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі… Фестиваль без кордонів, який об’єднує 100 музикантів із України, США, Канади, Ізраїлю, Німеччини, Швейцарії, Великої Британії, Польщі, Литви, Росії, Португалії.

Переповнені зали, насичена програма і публіка – вона готова навіть стоячи слухати музикантів, які вражають своїми імпровізаціями. Це «Джаз без» сьогодні, а починалось усе 12 років тому з невеликих залів – тоді відчутно бракувало професійності українським музикантам, не була готова до сприйняття джазу і львівська публіка.

Звісно, що Львів не здивує джазом Нью-Йорк, але таки вдалося створити музичну подію року, яка у грудні приваблює десятки знаних світових музикантів, і вони прямують в Україну. Сере тих, хто відкладає справи задля поїздки до Львова – Алекс Максимів, музикант українського походження, народжений у Канаді, мешкає у США та Європі, а віднедавна і у Львові. Його не здивуєш виступами з відомими джазменами чи у популярних клубах, але «Джаз без» притягує.

«Мені подобається цей фестиваль тим, що підтримує українців і поляків, майже всі колективи з України або Польщі. Але музиканти мають право запрошувати з-за кордону більш досвідчених, професійних музикантів і з ними разом тут грати. Це класно у тому сенсі, що у турі з музикантами досвідченими ти краще розвиваєшся, отримуєш швидко великий досвід, а це дуже потрібно українцям», – каже Алекс Максимів.


Фестиваль прагне показати нові тенденції у джазі

«Джаз без» не має на меті привозити мегазірок, які б зібрали величезні зали, організатори намагаються щороку показати нові тенденції у джазі, почасти навіть на свій ризик. Бо зі сцени лунає і скрегіт, і тягучі звуки, і дивні наспіви, і звуки примітивного барабану, і зойк скрипок, але музика викликає емоції: хтось захоплено слухає, а хтось залишає зал. Ці відверто імпровізаційні виступи не залишають байдужими, наголошує модератор мистецького об’єднання «Дзиґа» (організатор фестивалю) Юрко Кучерявий. Якщо акція викликає дуже сильні позитивні або негативні емоції, то вона є успішною.
Кожен артист робить свою роботу на свій страх і ризик і ділиться з публікою чимось новим
Юрко Кучерявий

«Наш фестиваль намагається показати актуальні речі, не те, що було трендами 50 років тому і що стало успішним зараз, стало класикою. Зрозуміло, що такі музиканти наповнювали б стадіони. Але на погляд організаторів фестивалю є великі відмінності між музичною індустрією і музикою. Кожен артист робить свою роботу на свій страх і ризик і ділиться з публікою чимось новим», – говорить Юрко Кучерявий.

Разом з молодими музикантами в у Львові виступав відомий американський трубач Едді Гендерсон, який у дитячі роки навчався у знаменитих музикантів Луї Армстронга і Майлза Девіса.

Музикант Андрій Арнаутов, один із відомих українських джазменів, у світі знаний як Андреу Валентіне, привіз на фестиваль новий електроакустичний проект. Для нього це цілком нове, оскільки, як він розповів, раніше не вдавався до таких експериментів із використанням електроніки, звукових спецефектів, акустичних інструментів.

12-го числа, 12-го місяця, 12-го року на 12-му фестивалі «Джаз без» у Львові очікує несподіваний концерт «Кінець світу 12.12.12» , під час якого звучатиме класична музика, імпровізаційна, східні співи, дримбово-лірницькі експерименти, але після цієї програми джаз-фестиваль запланований ще до 17 грудня і дивуватиме публіку у шістнадцяти містах поєднанням різних джазових стилів: swing, fusion, bebop, jazz rock, funk, cool, free jazz.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG