Доступність посилання

ТОП новини

У світі засудили пуск ракети в Північній Кореї


Диктор північнокорейського телебачення урочисто декламує заяву про пуск ракети, 12 грудня 2012 року
Диктор північнокорейського телебачення урочисто декламує заяву про пуск ракети, 12 грудня 2012 року
Міжнародна спільнота різко засудила здійснений сьогодні вранці в Північній Кореї ракетний пуск, який Пхеньян назвав запуском штучного супутника Землі, а світ – випробуванням балістичної ракети.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що цей пуск став порушенням Північною Кореєю резолюції Ради безпеки ООН, яка заборонила цій країні ракетні пуски з використанням балістичних технологій.

Керівник ООН висловив занепокоєння, що цей пуск матиме негативні наслідки на мир і стабільність у регіоні.

Дипломати низки країн в ООН повідомили, що працюють над терміновим скликанням Ради безпеки ООН уже сьогодні.

У Європейському Союзі верховний представник із закордонних справ Катрін Аштон попередила про можливі додаткові обмежувальні заходи проти Північної Кореї через цей пуск.

Із різкою критикою дій Пхеньяна виступили США.

У Росії в Міністерстві закордонних справ висловили «глибокий жаль» через цей пуск, який, як мовиться в заяві, вчинить негативний вплив на загальне становище в регіоні. Але при цьому МЗС Росії закликав і інші країни утримуватися від кроків, які могли б іще посилити напруженість.

Китай, який нині є фактично головним донором Північної Кореї, теж наголосив, що Пхеньян має виконувати резолюції Ради безпеки ООН.

Також різко зреагували Південна Корея, яка скликала термінове засідання своєї Ради національної безпеки, і Японія, яка назвала північнокорейський пуск неприйнятним.

Сьогодні вранці, напередодні перших роковин смерті попереднього керівника Північної Кореї Кім Чен Іра, Пхеньян здійснив раніше обіцяний запуск ракети, яка, за його повідомленням, успішно вивела на навколоземну орбіту штучний супутник Землі. Американське командування повітряно-космічної оборони підтвердило, що запущений об’єкт, як виглядає, дійсно вийшов на орбіту. Частини ракети-носія впали в море і не завдали нікому шкоди.

Попередня спроба такого пуску, у квітні, була невдалою.

2009 року, після другого північнокорейського випробування ядерного боєзаряду, Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, якою, зокрема, заборонила Пхеньянові запуски ракет великої далекосяжності з використанням балістичних технологій. За словами фахівців, останні пуски, попри офіційно заявлену мету запустити супутник, насправді якраз мали на меті випробування балістичної ракети.
XS
SM
MD
LG