Доступність посилання

ТОП новини

Путін пропонує пускати до Росії тільки із закордонним паспортом


Москва – У середу, в День Конституції Росії, Володимир Путін оголосив щорічне послання Федеральним зборам. У цьому документі подані завдання як на майбутній рік, так і на весь термін повноважень президента і навіть більше. Більшість тез, озвучених президентом Путіним, торкалися російського соціального та політичного життя. Однак все ж таки про взаємини з іншими країнами російський президент теж сказав чимало. Наприклад, він запропонував, щоб громадяни СНД перетинали кордон Росії тільки із закордонними паспортами.

Введення заборони на в’їзд до Росії за внутрішніми національними паспортами для громадян країн СНД буде реалізоване в коректній і зваженій формі, не спрямованій на обмеження законної міграції. Впевненість у цьому висловив перший заступник глави комітету Ради Федерації з конституційного законодавства, правових і судових питань Андрій Клішас. Так російський сенатор прокоментував ідею, висловлену в посланні до Федеральних зборів Володимиром Путіним.

«Вважаю, що не пізніше, ніж у 2015 році, в’їзд до Росії має бути дозволений виключно за закордонними, а не внутрішніми паспортами», – зауважив Клішас.

Мігрантів із України в Росії зараз менше

Що стосується трудових мігрантів із України, то, за словами правозахисниці, головного редактора незалежного часопису «Міграція – XXI століття» Лідії Графової, в Росію їх зараз приїжджає значно менше, ніж на початку двохтисячних років. Крім того, на території самої Росії громадяни України не зазнають таких поборів з боку поліції, як, наприклад, мігранти з Середньої Азії.
Не можу сказати, що трудові мігранти з України потрапляють в райські умови, нічого подібного
Лідія Графова

«Я не можу сказати, що трудові мігранти з України, які приїжджають, як і раніше, потрапляють в райські умови, нічого подібного. Інша справа, що наша поліція, яка найбільш ненаситний мисливець за поборами з мігрантів, на вулиці швидше вираховує людину з Середньої Азії, ніж більш схожого на середньостатистичного росіянина білоруса, українця або молдаванина», – зауважує правозахисниця.

Тим не менш, висловлені Володимиром Путіним пропозиції можуть торкнутися не тільки мігрантів з України, але й пересічних російських громадян. Нещодавно, для прикладу, перший заступник голови Комітету Держдуми Росії у справах СНД і зв’язків зі співвітчизниками Дмитро Саблін заявив, що сотні тисяч – якщо не мільйони – людей мають і російський, і український паспорт. Його колега з Комітету Ради федерації Росії з міжнародних справ Володимир Джабаров повідомив, що в стадії обговорення перебуває питання про надання громадянства Росії співвітчизникам без відмови від національних паспортів.

Це може бути великою політичною помилкою – експерт

Якщо пропозиція Володимира Путіна дійсно буде втілена в життя, то це створить проблеми для переміщення громадян України та Росії. Більше того, на думку керівника центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктора Мироненка, це було б великою політичною помилкою.

«Зрозуміло, що перетин кордону – це міграційні потоки, вони повинні регулюватися, хто з цим буде сперечатися, – каже він. – Але є й інші обставини. Вони пов’язані з тим, що переходити з Україною на подібні відносини, на мій погляд, було б великою політичною помилкою».

Зараз громадяни СНД можуть в’їжджати і виїжджати з Росії за внутрішніми паспортами.

Що стосується пропозиції Путіна полегшити процес отримання російського громадянства, то в Федеральній міграційній службі заявили, що вже почали роботу для створення механізмів спрощеної процедури його отримання для співвітчизників за кордоном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG