Доступність посилання

ТОП новини

Домовленості чи блокада: другий день роботи парламенту


Київ –13 грудня Верховна Рада нового скликання спробує сформувати лічильну комісію, комітети та керівництво парламенту. Експерти припускають, що вже цього дня спікером можуть затвердити Володимира Рибака від Партії регіонів. Представники опозиції наголошують, що мають вже певні домовленості з партією влади стосовно віце-спікерів та складу комітетів. Проте напередодні початок роботи Верховної Ради супроводжувався бійками, кров’ю та блокуванням трибуни. На думку депутатів-регіоналів, такі затримки з формуванням керівництва парламенту можуть посилити кризові явища в українській економіці та в державі загалом.

Засідання Верховної Ради 12 грудня закінчилося після кількох блокувань трибуни представниками опозиції, після виштовхування із зали депутатів, які висувалися від «Батьківщини», але не приєдналися до її фракції, після відмови опозиції визнавати фракцію Компартії. Вів перше засідання Олександр Єфремов, представник фракції Партії регіонів, найбільшої у парламенті. Закриваючи його, він заявив, що погоджувальна рада продовжує домовлятися щодо спікера, віце-спікерів та кандидатури прем’єра.

А лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що його політична сила готова й надалі при потребі блокувати трибуну та відтісняти від неї регіоналів.

Втім, експерти прогнозують, що спікеріада завершиться дуже швидко, і не виключено, що вже у четвер Головою Верховної Ради стане представник Партії регіонів. Про це у коментарі Радіо Свобода заявив експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.
Спікеріада закінчиться швидко
Костянтин Матвієнко

«Спікеріада закінчиться швидко– скоріше за все, продавлять на посаду спікера Володимира Рибака. З іншого боку, опозиція сама визначить свою роль у майбутньому парламенті. Вона вже показала свої бойові якості. Якщо й надалі діятиме згуртовано, то отримає набагато більше, ніж комітети й посади – довіру суспільства», – вважає експерт.

Кінах: Якщо не домовимося за тиждень – повториться 2008 рік

Депутат-регіонал Анатолій Кінах зауважив Радіо Свобода, що представники різних політичних сил мають домовитися, бо інакше не вдасться протидіяти кризовим явищам, які назрівають у світовій та українській економіці.

«Необхідно, щоб усі політичні сили зрозуміли свою високу відповідальність. Ситуація на світових ринках та в Україні ризикована і змушує в стислі терміни обрати керівництво парламенту й уряду, і швидко розпочати роботу, – вважає депутат. – Якщо цього не станеться протягом тижня – то не буде визначено плану дій на перше півріччя, і не буде переглянуто бюджет, який є недосконалим. Згадаймо, як у 2008-2009 роках влада займалася протистоянням, і в результаті Україна втратила третину промислового виробництва і 15% ВВП».

Опозиція: порушать домовленості – заблокуємо!

Опозиція вже домовилася з партією влади щодо низки питань, повідомив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Микола Княжицький.
Якщо ж домовленостей не буде виконано, то опозиція і трибуну блокуватиме, і вживатиме інші дії для відновлення законності
Микола Княжицький


«Після переговорів лідери опозиційних партій знайшли спільну мову з партією влади – перенести засідання, відкласти питання, які можуть бути розв’язані в незаконний спосіб, і на наступному засіданні розв’язати їх законно. Якщо ж домовленостей не буде виконано, то опозиція і трибуну блокуватиме, і вживатиме інші дії для відновлення законності», – запевнив Микола Княжицький.

Засідання Верховної Ради, на якому мають обрати спікера, продовжать у четвер о десятій ранку. На посаду голови парламенту пропонують регіонала Володимира Рибака, на віце-спікерів – комуніста Ігоря Калєтніка та свободівця Руслана Кошулинського.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG