Доступність посилання

ТОП новини

Мічиган: закон проти профспілок


губернатор штату Мічиган Рік Снайдер
губернатор штату Мічиган Рік Снайдер
В американському штаті Мічиган законодавчі збори ухвалили, а губернатор підписав новий закон під назвою «Право на працю». Він скасовує право профспілки вимагати від робітника сплачувати членські внески як передумову найму. Республіканці вітають новий закон, натомість профспілки у Мічигані протестують, вважаючи це наступом на робітничий рух.

Скандуючи «Ганьба! Ганьба», члени профспілок демонстрували перед будинком мічиганських законодавчих зборів у місті Лансинг, столиці штату. Поліцейський кордон перекрив доступ до будинку.

Мічиган – штат з історичними традиціями робітничого руху. Саме тут 1936 року відбувся знаменитий сидячий страйк, після якого створили першу профспілку робітників автомобільної промисловості.

Нині профспілковий рух, частково внаслідок економічного спаду, явно здає позиції.

Мічиган став 24-м штатом, що ухвалив закон про «Право на працю». Він долучився, зокрема, до двох штатів із потужними профспілковими традиціями – Вісконсину і Огайо.

Обама проти: закон дає право працювати за меншу платню

Більшість депутатів законодавчих зборів Мічигану – республіканці, вони легко набрали достатньо голосів на користь закону.

Демократи-законодавці голосували проти, при тому деякі з них виступали зі сльозами на очах, а деякі, як-от Барбара Вайлер, звинувачували опонентів.

«Було сказано, що абсолютна влада абсолютно розбещує, тож тут бачимо абсолютний доказ!» – стверджувала Барбара Вайлер.

Тим не менше, губернатор штату Рік Снайдер, республіканець, одразу підписав новий закон.

Відтак від робітника, який прийшов винайматися, профспілка не має права вимагати вступної платні й членських внесків.

«Я дивлюся на це як на можливість стати на бік мічиганських робітників, – переконував губернатор Рік Снайдер, – і я скажу: це дає робітникові свободу вибору».

Президент Сполучених Штатів Барак Обама негативно оцінив нову тенденцію, яка, на його думку, має на меті послаблення профспілкового руху.

«Оці так звані закони про право на працю пов’язані не з економікою, а з політикою, – вважає президент. – Насправді вони дають вам право працювати за меншу платню».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG