Доступність посилання

ТОП новини

55 американців присягнули служити Україні


Нову групу із 55 американських добровольців привів до присяги посол США в Україні Джон Теффт. Волонтери Корпусу миру присягнули два роки служити Україні. Вони працюватимуть в українських громадах вчителями, консультантами з менеджменту, захисниками довкілля, фахівцями з розвитку молоді.

Вони приїхали з Америки 3 місяці тому. Жили в українських сім’ях, адаптувалися, вивчали мову. А тепер роз’їдуться працювати в усі куточки України. Вчителька Лінда з Міннесоти поїде в Кривий Ріг викладати в університеті англійську. Коуді з Колорадо вчителюватиме у донецькій Макіївці. На Кетлін із Колорадо чекають у гімназії на Полтавщині, а Деніела з Нью-Джерзі – в сільській школі на Вінничині.

Говорить волонтер Корпусу миру США Лінда Гібенстрайт:

«Я вирішила вступити до Корпусу миру, бо коли я була молода, то мала родину і не могла багато подорожувати. А тепер я відчуваю, що можу не тільки подорожувати, але в мене є також достатньо досвіду, аби щось запропонувати світу. І Корпус миру дає мені змогу це поєднати».

Дуже задоволений з того, що потрапив в Україну, також Коуді Кобник:

«Корпус миру надсилає волонтерів по всьому світу. І для мене честь бути в Україні, я дуже хотів потрапити сюди. Почуваюсь так, наче зірвав джек-пот».

Україна для багатьох волонтерів Корпусу миру – країна, про яку вони раніше нічого або майже нічого не знали, як у випадку Кетлін-Дон Перам:

«Я не знала багато про Україну, перш ніж приїхати сюди. Я мала якісь уявлення, але вони всі виявились помилковими. Я, наприклад, вважала, що тут завжди йде сніг і темрява, а насправді сніг тільки зараз випав».

Для багатьох добровольців їхати в невідому країну, ще й вивчити нову мову, яка так відмінна від англійської, величезне завдання. Однак не для Деніела Клайна, який уже говорить українською:

«Спочатку складно було і важко. І через 2-3 тижні вже легше. І зараз я думаю, що я вільно говорю».

Вони представляють різні штати і різні професії. Серед них є зовсім молоді і пенсіонери. Але усіх волонтерів єднає пристрасть до мандрів і віра в те, що кожен може змінити цей світ бодай трішечки на краще.

Присяга волонтера Корпусу миру США лунає в Україні вже 44-й раз. За 20 років, відколи тут працює Корпус миру, в українських громадах побувало понад дві з половиною тисячі американських добровольців. Корпус миру в Україні – найбільший з-поміж усіх у світі.

Говорить директор Корпусу миру США в Україні Даґлас Тешнер:

«Мета Корпусу миру не тільки привезти фахівців, які б допомагали місцевим громадам, а й налагодити культурний обмін між нашими народами. Щоб українці мали змогу поспілкуватися і попрацювати із справжніми американцями, краще пізнати, хто вони є. Американці, побувавши тут, повезуть додому часточку України. З усіма її багатими культурними традиціями і історією».

Присяга волонтера Корпусу миру США лунає в Україні вже 44-й раз. За 20 років, відколи тут працює Корпус миру, в українських громадах побувало понад дві з половиною тисячі американських добровольців. Корпус миру в Україні – найбільший з-поміж усіх у світі. І хоч фінансування програми, яку утримує американський уряд, через кризу дедалі скорочується, попит на волонтерів в Україні тільки росте. В українських містечках і селах просять: приїжджайте ще! І дуже чекають на помічників з Америки.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG