Доступність посилання

ТОП новини

Нове обличчя парламенту: віце-спікер, свободівець Руслан Кошулинський


Його вважають правою рукою лідера партії Олега Тягнибока
Його вважають правою рукою лідера партії Олега Тягнибока
Львів – У четвер Верховна Рада затвердила представника ВО «Свобода» Руслана Кошулинського на посаду віце-спікера. До парламенту він пройшов за партійним списком. Його вважають правою рукою лідера партії Олега Тягнибока. Спостерігачі у Львові називають Кошулинського добрим партійним менеджером, згадують застосування ним сили, а дехто вважає, що йому бракує професіоналізму для керівної посади в парламенті.

У Львівській міській раді Руслан Кошулинський був спікером від свободівців. Він вважався кризовим менеджером, бо саме йому доводилось загладжувати складні ситуації, які створювали однопартійці. Зокрема, пояснювати радикальні висловлювання колеги по партії Юрія Михальчишина або ж неправдиві дані секретаря міськради, свободівця Василя Павлюка про вищу освіту. Саме Руслан Кошулинський коментував журналістам усі події, які відбуваються у сесійній залі або ж ті чи інші рішення, які ініціювала фракція ВО «Свобода».

Руслан Кошулинський народився у Львові у 1969 році. З 1987 до 1989 років служив у війську в Німеччині. У 1991 році закінчив львівський кооперативний технікум, працював у ресторані і різних харчових підприємствах, а у 1995 році, коли економічна ситуація в Україні була вкрай скрутна, поїхав на рік у Красноярський край Росії, де влаштувався кухарем.

Останні 11 років Руслан Кошулинський пов’язаний з політикою. Він працював помічником народного депутата Олега Тягнибока, приватним підприємцем, займався виборчою кампанією ВО «Свобода». У 2010 році Руслан Кошулинський став депутатом Львівської міськради і очолив фракцію «Свободи».

За час депутатства запам’ятався львів’янам, зокрема, скандалом довкола Українського католицького університету. Депутати Львівської міської ради від ВО «Свобода» двічі блокували питання про звільнення УКУ від орендної плати за землю та від земельного податку. Втім, відвідавши університет, в якому, до слова, навчалась його донька, таки свободівці надали пільги вишу.

Руслан Кошулинський у міській раді кілька разів змінював свою думку щодо доцільності відставки мера Андрія Садового. Він вважав, що мер – це «прораб», якого громада винаймає для певних робіт і платить йому гроші за все. А на початку цього року депутат застосував силу, щоб вивести з сесійної зали начальника управління транспорту міськради за транспортну реформу у місті.Через цей випадок він і не пройшов люстрації руху «Чесно».



Кошулинський «витягував» зі скандалів однопартійців

Як львівський депутат, Кошулинський запам’ятався своєю пропозицією щодо зменшення видатків на управління мерії на 12 мільйонів. Відтак міські чиновники залишились на мінімальних ставках, в середньому 1400 гривень. Чимало фахових працівників звільнились з роботи.

Представник руху «Чесно», керівник Комітету виборців Львівщини Оксана Дащаківська зауважила Радіо Свобода, що Руслан Кошулинський не вирізнявся серйозними виступами у міській раді, але є добрим партійним менеджером. Найбільше її вразило те, як Кошулинський захищав однопартійця, секретаря міськради Василя Павлюка, коли той збрехав про свою вищу освіту, бо не мав диплому. Адже незадовго до цього скандалу свободівці виявили бездипломного начальника управління освіти і домоглись його звільнення.

«Я дуже сподіваюсь, що завдяки ВО «Свободі» і Кошулинському, зокрема, у нас буде персональне голосування у парламенті, що у частині мови буде дотримуватись законодавство. У мене діяльність Кошулинського викликає більше емоції, ніж серйозні оцінки», – зауважила Оксана Дащаківська.

За словами політолога Юрія Шведи, львів’янину не вистачає досвіду і професіоналізму, щоб обіймати посаду віце-спікера. Тому він дещо здивований цією кандидатурою від партії, оскільки вважає, що там є і досвідченіші люди.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG