Доступність посилання

ТОП новини

Звіт американців про Тимошенко: пропаганда чи професіоналізм?


Міністерство юстиції України висловило вдячність американській юридичній компанії Skadden Arps, яка аналізувала справедливість ув’язнення Юлії Тимошенко. Натомість захисники колишнього українського прем’єра заявляють про упередженість західних юристів і називають їхні висновки «політично-пропагандистськими». Колишній суддя України у Європейському суді з прав людини Володимир Буткевич вважає, що українська влада викинула гроші на вітер, замовивши у американців звіт, який може їй ще й нашкодити.

Під час суду над колишнім українським прем’єром Юлією Тимошенко її права були порушені, вважають американські юристи, які – на замовлення уряду Миколи Азарова – аналізували суд над колишнім прем’єром. Автори звіту з компанії Skadden Arps дійшли висновку, що адвокати Тимошенко не могли запросити свідків захисту, а вона сама не мала належної правової допомоги на «ключових етапах» процесу. Ув’язнення до виголошення вироку «не мало належного обґрунтування», хоча і на Заході образа судді передбачає санкції.

Водночас у звіті мовиться, що засудження Тимошенко підтверджується доказами, представленими на суді, і вона не надала доказів того, що справа є політично мотивованою. Екс-прем’єр, на думку американських юристів, також не довела, що досвід судді Кирєєва чи його обрання порушувало західні стандарти справедливості.

У відповідь на прохання Радіо Свобода прокоментувати звіт вашингтонський офіс компанії Skadden Arps порадив звернутися до піар-фірми FTI consulting, яку найняло Міністерство юстиції України.

Це міністерство у четвер висловило вдячність американським юристам за «професійне дослідження». Хоча доповідь ставить під сумнів деякі процесуальні рішення суду, вона вказує на відсутність фактів, які могли б стати причиною для скасування вироку Тимошенко відповідно до західних стандартів, зауважують у відомстві Олександра Лавриновича.

Опозиція підраховує гонорари американців

Зі свого боку, захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявляє про упередженість західних юристів, висновки яких називає «політично-пропагандистськими». «Давати оцінку українському законодавству можуть лише фахівці з українського законодавства», – переконаний захисник екс-прем’єра. По-друге, Власенко обурюються тим, як влада оплачувала послуги Skadden Arps, бо не вірить в офіційну суму в 12 тисяч доларів. Лише один переліт команди юристів з-за океану коштує 15 тисяч доларів, а таких поїздок були десятки, сказав Власенко журналістам у Харкові.
В такий корупційний спосіб не може бути неупередженої оцінки
Сергій Власенко

«В такий корупційний спосіб не може бути неупередженої оцінки, але навіть вони вимушені у своєму звіті визнати, що Юлія Тимошенко була кинута за ґрати незаконно», – наголошує Сергій Власенко.

Гроші на вітер?

У жовтні 2011 року київський суд засудив колишнього прем’єра до семи років ув’язнення за перевищення повноважень під час підписання газових угод із Росією. За скаргу Тимошенко у серпні взявся Європейський суд з прав людини, який нині продовжує розгляд у закритому режимі.

Колишній суддя цього суду від України, доктор юридичних наук Володимир Буткевич не дивується, що американці взялися за справу, бо «хочуть заробити гроші», але дивується українському урядові.

«Коли уряд звертається до адвокатів, щоб вони пояснили ситуацію, яку уже взяв до розгляду Європейський суд, то я не можу звинуватити уряд в тому, що вони малоосвічені, – зазначає він. – Я можу тільки подивитися на це, бо вони взялися спекулювати в цій ситуації. Вони можуть це робити, але хай за власний рахунок».

Володимир Буткевич також зауважив Радіо Свобода, що доповідь американців не вплине на суд у Страсбурзі. «Жодним чином, і після цього ставте 23 знаки оклику! – каже він. – Справа в тому, що таких висновків за моєї практики в Європейському суді були сотні. Викидали люди кошти. Просто судді почитають і подумають: якщо в України були зайві гроші і вона вирішила їх викинути на вітер, то це справа України».
Дехто з суддів може подумати, що уряд України хоче піти від відповідальності, отже, відчуває свою вину
Володимир Буткевич

А якщо доповідь вплине, то хіба у негативний бік для української влади, попереджає Буткевич: «Дехто з суддів може подумати, що уряд України хоче піти від відповідальності, отже, відчуває свою вину, і тільки так».

Звіт американських юристів про справу Тимошенко був готовий ще у вересні, але український уряд вирішив його оприлюднити лише 13 грудня. Як вважає захист Тимошенко, це робиться навмисно, перед вироком міжнародного суду.

Висновки американців також обговорює західна преса. Американська газета The New York Times вважає, що адвокати зі Skadden Arps, як виглядає, стали на бік української влади. Британська The Daily Telegraph запросила юридичного експерта, який вважає, що подібні процедурні порушення на Заході «можливо, призвели б до скасування вироку», тобто має протилежну думку від Міністерства юстиції в Києві.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG