Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ провело переговори з Іраном, Тегеран заявив про поступ


Представники Міжнародного агентства з атомної енергії і влади Ірану провели сьогодні чергове, вже шосте коло переговорів з приводу суперечливої іранської ядерної програми.

Про результати зустрічі, що відбулася в Тегерані, наразі нічого не повідомляли. Сторони домовилися зустрітися знову в середині наступного місяця.

Іранські засоби інформації заявили без подальших уточнень, що на переговорах досягнений поступ. МАГАТЕ ще не коментувало цю зустріч.

Невідомо, зокрема, чи вдалося домовитися з головних для МАГАТЕ питань – так званого «структурованого підходу», за яким Іран мав би дати відповіді на запитання щодо можливого військового виміру своєї ядерної програми, а також згоди Тегерана на візит міжнародних експертів до військового об’єкту Парчин неподалік іранської столиці, де, як вважають, могли вести таємні дослідження, пов’язані з розробкою ядерної зброї.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї.

МАГАТЕ раніше оприлюднювало звіт, із якого випливає, що Іран, за наявними свідченнями, в минулому вочевидь розробляв ядерну зброю і, можливо, продовжує таку діяльність і нині.
XS
SM
MD
LG