Доступність посилання

ТОП новини

З Європи пролунала порада українським демократам відмежуватися від «Свободи»


Партія «Свобода», яка стала героєм дня під час відкриття нової Верховної ради, не подобається Європарламенту. Настільки, що зі Страсбурга пролунала рекомендація демократичним партіям України зі «Свободою» не співпрацювати. Таку поправку запропонував болгарський депутат Крістіан Вігенін з Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, і більшість європарламентарів його підтримала.

Відтак у резолюції по Україні, прийнятій у четвер і присвяченій результатам недавніх парламентських виборів та справам Тимошенко і Луценка, з’явився і такий абзац:

«Європейський Парламент занепокоєний популяризацією націоналізму в Україні, що знайшло своє відображення у підтримці партії «Свобода» – однієї з двох нових партій, які пройшли до Верховної ради. Расистські, антисемітські та ксенофобні погляди суперечать засадничим цінностям та принципам ЄС, а відтак ми закликаємо про-демократичні партії в парламенті не спілкуватися з цією партією, не підтримувати її і не входити з нею в коаліцію», – сказано у документі.

Цікаво, що була також запропонована рекомендація не співпрацювати з Комуністичною партією, але така поправка не пройшла.

Заяву щодо «Свободи» прокоментував у четвер польський євродепутат, член комітету закордонних справ ЄП Павел Залевський. Як він висловився, партія «Свобода» «культивує бандерівські традиції, і це особливо болісно для нас у переддень 70-ої річниці Волинської трагедії». Залевський закликав також «Свободу», як було сказано, «відмовитись від ксенофобних гасел».

А тим часом демократи в Україні, схоже, не бачать підстав для того, аби піддавати своїх союзників-«свободівців» остракізму. Об’єднана опозиція «Батьківщина» далі співпрацюватиме з партією «Свобода», попри рекомендацію європарламентарів. Про це заявив у четвер голова парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Як він сказав журналістам, між «Батьківщиною» і «Свободою» існують ідеологічні розбіжності, але мета у них спільна – звільнити Україну від нинішньої влади. «І заради цього ми будемо співпрацювати», – сказав Яценюк, коментуючи пораду європарламентарів.

Рекомендацію з Європи не співпрацювати зі «Свободою», окрім усього іншого, неможливо виконати. Зі «Свободою» віднині буде співпрацювати весь український парламент. У четвер «свободівця» Руслана Кошулинського обрали в керівництво Верховної Ради – заступником спікера.

Водночас у самій «Свободі», коментуючи резолюцію, радять звернути увагу на те, хто саме з європарламентарів запропонував поправку.

«Подивіться, хто це зробив. Це соціалісти європейські. І це зроблено на замовлення наших соціалістів. Це суто політична гра», – сказав Голосу Америки депутат від партії «Свобода», народний артист України Богдан Бенюк.

Бенюк відкидає звинувачення, висловлені європарламентарями на адресу своєї партії.

«Ця тема спеціально роздувається довкола патріотичних сил, які існують в Україні. Адже та позиція, яку займає «Свобода», не є ні антидержавною, ані расистською, ані якоюсь там ще, в чому нас звинувачують. Це позиція будь-якої здорової нації, і вона присутня в кожній країні», – наголосив народний депутат.

Що ж до іміджу українських націоналістів у Європі, то він зміниться на краще, коли про них судитимуть за їхніми справами, – каже Бенюк.

«Не треба робити про нас ніяких поспішних висновків. Треба дивитися, як розвиватиметься наша співпраця з іншими демократичними силами, які є у Верховній Раді. Словами нічого не виправиш, а виправиш тільки поступками. І те, що ми будемо робити разом, працюватиме тільки на позитив, на повернення українцям втраченої віри в парламентаризм», – сказав «свободівець» Бенюк Голосу Америки.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG