Доступність посилання

ТОП новини

Польща дивиться на бійки українських депутатів і лобіює Україну (польська преса)


Варшава – Незважаючи на відчутну втому в Європейському Союзі від постійних українських проблем, Польщі вдається підтримувати зацікавлення європейців Україною. Польські ЗМІ коментують визнання президента Броніслава Коморовського найкращим лобістом України в світі. Одним із найбільших досягнень політики Варшави щодо Києва мас-медіа Польщі називають резолюцію Європарламенту, яка дає шанс Україні на підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Найважливіші польські видання повідомляють про рішення київського Інституту світової політики надати перше місце в рейтингу лобістів України в світі Броніславові Коморовському. Польські ЗМІ цитують обґрунтування, в якому, зокрема, сказано, що Президент Польщі продовжує діалог із вищим керівництвом України, чим викликає щире співчуття у багатьох партнерів по ЄС і НАТО.

«Коморовському як ніколи раніше складно підтримувати офіційний Київ: в умовах майже хронічної втоми від України та глибокої недовіри до її верхівки з боку ЄС», – пише газета Rzeczpospolita.

ЄС повинен дати українцям чіткіший сигнал

Польські ЗМІ нагадують, що, крім Коморовського, у першій десятці лобістів України в світі опинилися ще два польські політики – депутат Європарламенту Павел Коваль та екс-президент Александр Квасневський.

Відзначений почесним званням лобіста Павел Коваль коментує для польських ЗМІ резолюцію Європарламенту щодо України від 13 грудня. Європейські політики висловилися за підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною за умови, що Київ зробить рішучі кроки на шляху демократизації країни. В коментарі для української редакції Польського радіо Коваль зазначив, що Європейський парламент повинен дати українському суспільству чіткіший сигнал. «Європарламент втратив політичну ініціативу у випадку України, – вважає Коваль. – Це – велика помилка, може, навіть історична помилка. На щастя, міністри закордонних справ ЄС у цьому випадку виявили більшу активність. Слід чітко сказати українському суспільству, що ми виступаємо за те, щоб підписати Угоду про асоціацію з Україною, щоб наблизити цю державу до Європи. Цього прагнуть самі українці, вони продемонстрували це під час парламентських виборів».

Натомість інший депутат Європарламенту від Польщі Яцек Протасевич сказав Польському радіо, що резолюція заохочує Київ до реформ і збільшує шанси на підписання угоди. «М’яч нині знаходиться на українській стороні, отже час на відважні рішення з боку Києва», – вважає Протасевич.

Ринг під куполом українського парламенту

Польські ЗМІ не оминули своєю увагою останніх подій у Верховій Раді. Фото- і відеорепортажі про бійки в стінах українського парламенту потрапили у випуски новин головних інформаційних телеканалів та на шпальти масових газет.

Одна з найтиражніших польських газет Super Express опублікувала розлогий фоторепортаж про, так би мовити, поєдинки українських депутатів у перші дні засідань нового парламенту. «Володимир Кличко, мабуть, відчув себе так, наче потрапив на професійний боксерський ринг», – іронізує видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG