Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк скаже Хорошковському: Валєра – молодець!


Київ – Виконувач обов’язків першого віце-прем’єра Валерій Хорошковський подав Президентові Вікторові Януковичу заяву про відставку. За повідомленням, він вирішив звільнитися у зв’язку з незгодою з повторним призначенням Миколи Азарова на посаду Прем’єр-міністра. Експерти припускають, що Валерій Хорошковський почне свою власну політичну гру. Водночас вони не заперечують можливості того, що Хорошковський просто став не потрібен.

Валерій Хорошковський вважає Миколу Азарова не здатним проводити економічні реформи і захищати стратегічний курс держави на європейську інтеграцію. Про це повідомляє його прес-служба.

У Партії регіонів кажуть, що, як і раніше, цінують менеджерські якості Валерія Хорошковського, але він, мовляв, не зовсім вписується в ту урядову команду, яку тепер формує Прем’єр-міністр Микола Азаров. Про це Радіо Свобода повідомив перший заступник голови фракції цієї політичної сили Михайло Чечетов.

«Важливі не лише професійні якості, не лише зірковість, а й уміння грати у команді. Я Валерія Хорошковського знаю давно, я його поважаю. Він і доктор наук, і політик, і бізнесмен. Він дуже талановитий та професійний. Але мова йде про комплектування команди. Можливо, він відчув, що йому у новій команді буде некомфортно. Це його право. Але у нього велика перспектива. У будь-якій сфері він себе знайде. Якщо політика – то і там він знайде себе», – зауважив Чечетов.

Хорошковський написав заяву, щоб зберегти обличчя – Погребінський

Президент Віктор Янукович разом із прем’єром Миколою Азаровим переорієнтовують зовнішню політику України на східний вектор, тоді як Валерій Хорошковський залишається прозахідним і політиком, і бізнесменом, відзначив у коментарі для Радіо Свобода політолог Михайло Погребінський. Відтак, за його словами, не стільки Хорошковський не хоче працювати в уряді, скільки уряду не потрібен Хорошковський.
У нього не було жодних шансів залишитися в уряді Азарова
Михайло Погребінський

«Він написав заяву виключно з політичних мотивів, щоб зберегти обличчя. У нього не було шансів залишитися в уряді Азарова. Тим більше, що він іде у відставку з відставленого уряду. Це, взагалі, курям на сміх. Може зараз, як колись Ющенко сказав, скаже Яценюк, що Валєра молодець і візьме його. Треба було раніше піти», – зауважує Погребінський.

Хорошковський і опозиційність – поняття несумісні – Яхно

Утім, на думку політолога Олесі Яхно, Валерій Хорошковський і опозиційність – поняття несумісні. Вона вважає, що справа лише в тому, що «група Фірташа-Льовочкіна» внаслідок парламентських виборів частково втратила свої можливості.
Скоріше, це пов’язано з внутрішньою груповою конкуренцією
Олеся Яхно

«Я ніяк не пов’язую заяву Хорошковського з його переходом в опозицію. Скоріше, це пов’язано зі внутрішньою груповою конкуренцією. Група, до якої ми відносимо Хорошковського, частково втратила вплив після виборів. Хорошковський не піде ні в яку опозицію, це, в принципі, неможливо для Хорошковського, як такого, враховуючи його біографію. Хорошковський обіймав різні посади за різних Президентів: і за Леоніда Кучми, і за Віктора Ющенка, і за Віктора Януковича», – зауважує Яхно.

Валерія Хорошковського називають власником телеканалу «Інтер». Він працював на посаді міністра економіки ще за Президента Леоніда Кучми. У 2003 році він також пішов у відставку через конфлікт із тодішнім віце-прем’єром Миколою Азаровим.

За Президента Віктора Ющенка Валерій Хорошковський очолював Державну митну службу, а потім Службу безпеки України. Водночас, він перебував у конфлікті з тодішнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. Вони неодноразово публічно обмінювалися образами.

Миколу Азарова Прем’єр-міністром Віктор Янукович призначив 13 грудня, за кілька годин після схвалення його кандидатури Верховною Радою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG