Доступність посилання

ТОП новини

Громадська рада при МЗС заявляє про неприпустимість приєднання України до Митного союзу


Громадська рада при Міністерстві закордонних справ України висловлює глибоке занепокоєння діями, спрямованими на можливу зміну стратегічного вектора розвитку України, зокрема анонсованим початком «поступового приєднання України до правил Митного союзу» Росії, Білорусі та Казахстану.

Про це йдеться в заяві Громадської ради при МЗС України, текст якої оприлюднив голова Громадської ради Ігор Жданов у своєму блозі на «Українській правді».

«Згідно з нормативно-правовою базою Митного союзу, неможливе приєднання до нього окремими договорами або окремим положенням таких договорів. Країна, яка бажає вступити в цей Митний союз, має приєднатися до всіх його договорів у повному обсязі, що й означатиме повне членство в Митному союзі та Євразійському економічному співтоваристві», – наголошується в заяві.

Автори також нагадують, що курс на європейську інтеграцію України закріплено в національному законодавстві, зафіксовано у програмі та щорічному посланні президента України, в програмних положеннях більшості політичних сил, представлених у Верховній Раді України нинішнього скликання.

«Водночас будь-які офіційні кроки щодо приєднання нашої країни до Митного союзу зроблять неможливим підписання вже парафованої Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом, оскільки договори Митного союзу містять правові норми, несумісні з тими положеннями, які зафіксовані в Угоді про асоціації України та Європейського Союзу», – заявили у Громадській раді при МЗС.

Автори заяви закликають президента України, Кабінет Міністрів і Верховну Раду підтвердити закріплений в законодавстві України курс на європейську інтеграцію та вжити всіх необхідних заходів для підписання Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу в 2013 році.
XS
SM
MD
LG