Доступність посилання

ТОП новини

На дострокових виборах у Японії перемагає Ліберально-демократична партія


Лідер Ліберально-демократичної партії Японії Сіндзо Абе
Лідер Ліберально-демократичної партії Японії Сіндзо Абе
Дані екзит-полів на виборах у Японії свідчать про те, що перемогу здобуває правоцентристська Ліберально-демократична партія. Сьогодні японці обирають депутатів нижньої палати парламенту, а також місцеві органи влади, зокрема мера Токіо.

За останніми прогнозами, ЛДП отримає у новому парламенті 310 місць із 480. Загалом на депутатські місця у нижній палаті японського парламенту претендують 12 партій.

ЛДП керувала у Японії майже безперервно протягом кількох десятиліть, однак у 2009 році перемогу на виборах здобула Демократична партія. Місяць тому лідер цієї партії, прем’єр Йосіхіко Нода розпустив парламент – в обмін на згоду опозиції підтримати запропоноване ним підвищення податків.

Загалом Демократична партія за останні кілька років суттєво втратила підтримку японців, зокрема через економічний спад у країні, а також темпи ліквідації аварії на АЕС «Фукусіма». Політичну кризу поглибило також загострення конфлікту з Китаєм через острови Сенкаку, які є предметом територіальної суперечки між Японією, Китаєм і Тайванем.
XS
SM
MD
LG