Доступність посилання

ТОП новини

Рятувальники кажуть, що на трасі Київ-Чоп рух відновлений


Львів – Станом на 09:00 рух автомобілів на міжнародній трасі Київ-Чоп у Бродівському районі частково відновлений. По одній розчищеній смузі руху пропускають легкові автомобілі. Тим часом великогабаритні машини стоять на узбіччі у черзі на проїзд. Через складні погодні умови, проходження циклону територією України у вигляді сильного вітру, снігу, граду і дощу, погіршилась ситуація на автомобільних дорогах Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Київської областей. Найскладнішою була ситуація вночі та вдень 16 грудня на міжнародній трасі Київ-Чоп у Бродівському і Буському районах Львівщини. Людям довелось у снігових наметах простояти більше доби.

Із 6-ї години ранку рух відновлено на трасі Київ-Чоп як для легкових, так і великогабаритних машин, повідомили Радіо Свобода в рятувальній службі.

Такого розгулу стихії старожили сіл, де замело дорогу, не пам’ятають. Вітер сягав швидкості 25-28 метрів на секунду, сніг, град, дощ, на дорозі утворилась крижана кірка. Сильні опади і вітер перешкоджали роботі рятувальників. У неділю МНС-ники витягували із затору передусім транспорт із дітьми. Відбуксували більше півсотні рейсових автобусів і десятки легкових автомобілів, в яких були діти. Але ситуація від суботи вечора і упродовж усієї неділі була складною: спеціальна техніка буксувала, затор сягав 30 кілометрів, зібрались не лише легкові машини, але й близько 300 фур, водії скаржились на погану роботу дорожньої служби, у людей не було їжі й води, в машинах закінчувалось пальне, не було інформації про ситуацію на дорозі.

Більше доби люди були у сніговому полоні

Декому у сніговому полоні довелось простояти більше доби. Перший заступник голови Львівської ОДА Богдан Матолич повідомив Радіо Свобода, що довелось залучити потужну військову техніку, бо машини рятувальної служби і дорожньої не давали собі ради зі стихією.

«Сніг, дощ, сильний вітер ускладнювали роботу, чистили дорогу, і її одразу замітало снігом. Рятувальники носили водіям каністри з пальним у наплічниках. У неділю нам вдалося пробити шлях від села Йосипівка до Бродів і кілька машин проскочили. Погода стабілізувалась і всі служби працюватимуть цілу ніч», – сказав Богдан Матолич у коментарі Радіо Свобода про ситуацію на міжнародній трасі на 23 годину 16 грудня.

За словами посадовця, з’ясувалось, що у більшості фур колеса стерті, тобто «лисі», непридатні для зимової погоди. Великі машини заносило на дорозі, і вони спричиняли ще більші затори, ускладнювалась робота й рятувальників.

На відрізку траси Київ-Чоп, у Бродівському і Буському районах, снігові замети сягали 3 метрів саме у відкритому полі, де зрізані дерева. Неодноразово фахівці попереджали про те, що на міжнародних трасах необхідно ставити захисні щити або ж насаджувати дерева. Адже три роки тому у лютому через сильні опади снігу кілька днів не було проїзду з Червонограда у Нововолинськ і з Радехова у Луцьк.

Зранку у Львові опадів немає, але синоптики прогнозують пориви вітру 15-20 метрів на секунду і хуртовини, а рятувальники просять водіїв приватних автомобілів утриматись на ці дні від поїздок, зокрема на Київ, Чоп, Івано-Франківськ, Чернівці й Тернопіль. Адже складною є ситуація на дорозі Львів-Тернопіль, де у неділю проїзд був закритий, і на Івано-Франківськ. У Тернополі через складні погодні умови скасовані навчання у школах 17-18 грудня. Упродовж вихідних у місті випала двомісячна норма снігу.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG