Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали не знають, куди прилаштувати тушок зі «Свободи» – політолог


Київ – Напередодні виборів політологи прогнозували велику кількість тушок в новому парламенті. У перший же сесійний день батько і син Табалови відмовляються входити до опозиційної фракції , днями стало відомо що від фракції Партії регіонів пішов Павло Балога. Експерти ж прогнозують другу хвилю міграції перебіжчиків перед президентськими виборами.

Олександром та Андрієм Табаловими, які відмовилися входити до фракції опозиції справа «перебіжчиків» не закінчилася. Мажоритарник від «Єдиного центру» Павло Балога покинув фракцію Партії регіонів.

Утім, народний депутат від УДАРу Павло Розенко не прогнозує, що опозиція втрачатиме свої багнети, як у парламенті минулого скликання. Навпаки, каже Розенко, опозиційні фракції можуть поповнитися за рахунок нинішніх позафракційних.

«Йдеться сьогодні про 25-30 чоловік, які не можуть згідно з регламентом Верховної Ради заснувати свою фракцію, які будуть поки що ситуативно голосувати або з владою, або з опозицією, – зазначає депутат.– Але у зв’язку з тим, що можливість представництва у різноманітних комітетах, слідчих групах, навіть при обговоренні питань дуже звужені для самовисуванців, я думаю, що фракції будуть поповнюватися за їхній рахунок».

Регіонали теж запевняють: «тушок» не бояться і опозиції не радять, заявив Радіо Свобода депутат від цієї політичної сили Вадим Колесніченко.

«Сьогодні при змінах Конституції це не має ніякого значення. Тому що коаліційні сили вже не формуються, по-перше. А по-друге, ми розуміємо, що всі голосування будуть ситуативними», – пояснює він.

«Тушки» активізуються до виборів Президента?

Між тим політолог Віктор Небоженко переконує: «тушки» будуть. Спочатку до них долучаться народні обранці із фракції «Батьківщини», потім прийде поповнення з УДАРу, а «Свобода» поки що влаштовує чинну владу як цілісна екстремістська сила. Відтак, на думку експерта, чекати перебіжчиків від «Свободи» бодай до літа не варто.

«І не тому, що там зібралися високоморальні люди. А тому, що партії влади «тушки» зі «Свободи» не потрібні, їх нема куди прилаштувати», – каже Небоженко.

Загалом, за словами політолога, український парламент чекає дві хвилі міграції: одна – незначна – під час першої сесії, і друга – більш масова – напередодні президентських виборів. Тоді, на його думку, тушки групуватимуться навколо конкретних кандидатів.

Переговори про приєднання до партії влади велися із низкою опозиціонерів ще з моменту оголошення ЦВК переможців виборів, однак йдеться приблизно про п’ятьох від «Батьківщини» і, може, трохи менше від УДАРу, зазначає політтехнолог Тарас Березовець. Щоправда, за його словами, зараз після випадку із Табаловими процеси «тушкування» заморозились: ніхто не хоче отримати на горіхи від войовничо налаштованих колег-законотворців.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG