Доступність посилання

ТОП новини

Європейці сперечаються щодо одностатевих шлюбів


Дейвід Камерон
Дейвід Камерон
Лондон – Європейський парламент в ухваленій 13 грудня резолюції щодо України закликав Верховну Раду відхилити законопроекти, що можуть стати підставою для утисків громадян за їхню сексуальну орієнтацію. У ЄС наголошують, що такі закони порушували б міжнародні угоди про права людини та суперечили б європейським принципам. Проте минулими вихідними у Франції відбулися демонстрації, які засвідчили, що і в Євросоюзі питання гомосексуальності і право на одностатеві шлюби також ділять суспільства. Також у Великій Британії питання одностатевих сімей стало одним з найпомітніших у політичних дискусіях.

Йдеться про важливі і для багатьох навіть болісні питання: що таке шлюб, сім’я? Які права мають діти, і чи можуть бути обмеження рівноправності за будь-яких обставин?

Саме еволюція принципу рівності прав привела до того, що у 12 країнах світу вже дозволені одностатеві шлюби. На черзі дві провідні країни Євросоюзу: Франція і Британія.

Лондон думає про церкви

«Я за одностатеві шлюби, тому що я величезний прихильник шлюбів, і я не хочу, щоб гомосексуальні люди були відрізані від цієї інституції», – каже, пояснюючи свою позицію, британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон.

Опитування громадської думки в Британії свідчать, що він з більшістю громадян, які також підтримують надання права одностатевим парам створювати сім’ї.
Йдеться, насамперед, про юридичні права таких подружжів, які вже зараз, згідно з британськими законами, мають право законно реєструвати так звані «партнерства».

А чому не сім’ї, такі ж як реєструють чоловіки та жінки, вже віддавна запитують активісти гомосексуального руху? І переконливих заперечень стає щораз менше.

Хоча багато релігійних громад мають чітку відповідь на це питання. Наприклад, у християн у Святому письмі чітко вказано, що шлюб – це поєднання чоловіка і жінки з метою продовження роду.

Одна з проблем британського уряду – гарантувати церквам, чи то синагогам та мечетям, право у майбутньому відмовляти одностатевим парам у освячені таких шлюбів.

Французькі демонстрації

Проти одностатевих шлюбів також виступають і нерелігійні європейці, які називають себе прихильниками традиційної сім’ї.

«Одна мама і один батько для кожної дитини», – це гасло французьких демонстрацій, що збирали в останні місяці багатьох противників одностатевих шлюбів у різних містах Франції.

Але минулої неділі у Парижі зібралася одна з найбільших демонстрацій тих, хто виступає за право гомосексуальним парам реєструвати шлюби і створювати повноцінні сім’ї.

Це право, кажуть прихильники, забезпечуватиме обумовлений законом захист майнових прав людей у таких шлюбах, а також гарантуватиме одностатевим парам повноцінні права на виховання дітей. Не менш важливим є символізм надання таких прав.

Дедалі більше європейців вважають, що традиції повинні поступатися новим цінностям, які проголошені засадничими у Євросоюзі, а принцип рівності прав усіх людей – одна з таких цінностей, про ти якої заперечувати може мало хто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG