Доступність посилання

ТОП новини

Янукович їде до Москви – черговий крок до фіналу (європейська преса)


Прага – Оглядачі гадають, чи означатиме візит Президента Януковича у вівторок до Москви зміну вектора зовнішньої політики України у бік Митного союзу та згортання в Києві курсу на євроінтеграцію. Експерти з сільського господарства кажуть, що українські чорноземи – це «кошик великих обіцянок», і якщо правильно вести справу, вже у 2015 році урожай зернових на українських полях може сягнути до 80 мільйонів тонн. Газети у Європі також інформують про «страшну негоду» на Заході України, коли снігові заноси призвели до утворення 30-кілометрового затору на автомобільних трасах Київ – Чоп і Броди – Львів.

Московська «Независимая газета» міркує над імовірними наслідками візиту Президента України Віктора Януковича до Москви у вівторок і вважає, що цього дня може статися зміна вектора зовнішньої політики Києва. Причини для такого кроку влади Партії регіонів «зримі», як кажуть експерти. Це й великі затрати на російський газ, наростання зовнішніх та внутрішніх боргів за відсутності для України реальних кредиторів на даний момент. Аналітики зауважили газеті з Росії, що владі Януковича доведеться вибирати: або ж економія і реальне невдоволення населення, або ж полагодження стосунків із Росією і зниження ціни на російський газ, що дає реальні заощадження та відкриває переговорні процеси щодо кредитів. Дехто у Києві навіть каже, що цей візит Президента Януковича до Кремля завершиться або ж початком змін у зовнішній політиці України, або ж новою газовою кризою. Хоча чимало серйозних експертів вважають, що ніяких змін у зовнішній політиці цього разу не станеться і сторони продовжать словесні обіцянки, а Київ ще раз спробує протриматися, як і раніше, балансуючи на інтересах обох партнерів – Росії і ЄС. Вони не виключають також, що мова у Москві знову йтиме про тристоронній газовий консорціум за участі когось із ЄС, найімовірніше – німців, як партнерів «Газпрому». Російські аналітики також кажуть, що як питання консорціуму, так і зближення України з Митним союзом потребують комплексних рішень, навіть не виключають проведення на цю тему референдуму.

Київський оглядач лондонської Financial Times Роман Олеарчик аналізує перспективи розвитку українського аграрного сектору і наростання ролі українського зернового ринку в світі. Автор зауважує, що й сьогодні українські чорноземи розглядаються у світі як важливий фактор у глобальному продовольчому ринку. Про це свідчить не лише урожай у майже 60 мільйонів тонн зернових в Україні за 2011 рік, але й реальна перспектива наростання врожайності на українських полях вже до 2015 року, коли, при відповідній прогресивній агротехніці та інвестиціях, можна очікувати урожаю у 80 мільйонів тонн, а надалі й у 100 мільйонів тонн. Автор аналізує складності розвитку аграрного ринку в Україні, де, як і у всій економіці, важко пробиватися іноземним інвестиціям, спостерігається також «олігархізація» аграрного сектору держави.

Польська Rzeczpospolita інформує про сильні снігові бурі на Заході України, коли у полоні понад метрових снігових і льодових заметів опинилися тисячі автомобілі та автобусів із пасажирами, навіть міжнародних рейсів. Видання також пише про труднощі українських структур із надзвичайних ситуацій у боротьбі з заторами на дорогах, коли, наприклад, на трасах Київ – Чоп та Броди – Львів утворилися 30- кілометрові колони, в яких десятки годин очікують сотні безпомічних пасажирів та водіїв, що становить загрозу для їхнього життя. Газета також зауважує, що подібні труднощі є також на дорогах таких країн ЄС, як Угорщина, Румунія, Хорватія. Синоптики, як наголошує газета з Варшави, не обіцяють на найближчий час якихось більш втішних прогнозів погоди для цих регіонів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG