Доступність посилання

ТОП новини

Москва, Брюссель – один візит Януковича відклали (Світова преса)


Прага – Західні газети звертають увагу на новий рейтинг демократії серед країн світу, його проводить щороку австрійська асоціація Democracy Ranking. Навіть США не потрапили тут до десятки «найдемократичніших». Україна скотилася цього року ще на вісім позицій. Газети також повідомляють про відкладення робочого візиту Президента Януковича до Москви у зв’язку з непідготовленістю до підписання сторонами двосторонніх документів. Йшлося, насамперед, про зближення Києва з Митним союзом та зниження ціни на російський газ для України. Газети також коментують призначення саміту ЄС-Україна в Брюсселі на 25 лютого 2013 року.

Американська The Washington Times, коментуючи новий рейтинг демократії серед 104-х держав світу, зауважує, що «само собою, Сполучені Шати повинні були потрапити в десятку лідерів. Але ні». Згідно з результатами дослідження австрійської асоціації Democracy Ranking за 2012 рік, США опинилися цього разу на 15-му місці, втративши при цьому одну позицію у порівнянні з минулим роком. Перша десятка складається з Норвегії, Швеції, Фінляндії, Швейцарії, Данії, Нідерландів, Нової Зеландії, Німеччини, Ірландії та Австрії. Україна опинилася цього разу на 61-му місці у товаристві Болівії, Ботсвани та Парагваю, втративши при цьому за рік 8 позицій. Росія перебуває тут на 88-у місці. Оцінка проводилася за такими параметрами, як політичні права, громадянські свободи, свобода преси, корупція, політична стабільність та рівність статей.

Російська «Комерсант» повідомила у вівторок про перенесення на невизначений термін візиту Президента України Віктора Януковича до Кремля. Газета пояснює це неготовністю до підписання сторонами обговорюваних напередодні документів. Видання зауважує, що йшлося про зближення Києва з Митним союзом та зниження в обмін на це ціни на російський газ для України. Газета цитує при цьому помічника російського президента Юрія Ушакова, який сказав, що «необхідно провести додаткову експертну роботу з удосконалення документів, які планувалося підписати у перебігу цього візиту».

Польська Rzeczpospolita інформує про повідомлення Адміністрації Президента України щодо призначення саміту ЄС-Україна в Брюсселі на 25 лютого 2013 року. Дату було встановлено після телефонної розмови Віктора Януковича з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. Видання також зауважило, що саміт мав статися ще у 2012 році, але був перенесений через «проблеми з демократією в Україні». Газета з Варшави також нагадує, що підписання угоди ЄС з Україною про асоціацію відкладено ще на пізніше, бо в Брюсселі вимагають від України подолати проблеми вибіркового правосуддя, зокрема, шляхом звільнення з ув’язнення лідерів опозиції та законодавчого удосконалення Україною виборчих норм. Видання з Польщі також наголошує, що українська опозиція напередодні планованого раніше на вівторок візиту Президента Януковича до Москви попереджала його про недопустимість вступу України до Митного союзу Росії, Казахстану та Білорусі, бо це суперечитиме євроінтеграції Києва. У Зв’язку з цим Rzeczpospolita запитує, чи означає призначення саміту ЄС-Україна на 25 лютого наближення України до СС?.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG