Доступність посилання

ТОП новини

Гігантське серце Вацлава Гавела сяє в Брюсселі


Прага – Офіційні особи в Брюсселі урочисто включили гігантське неонове серце на фасаді Європарламенту, щоб згадати відомого правозахисника, письменника і першого президента новітньої Чехії – Вацлава Гавела. Це серце прибуло до столиці ЄС із Праги і його планують відправити далі до Кабула, як символ руху за свободу. Гавел помер рік тому, 18 грудня 2011 року у віці 75 років. Нині його пам’ять вшановують у багатьох країнах світу.

Серце стало символом Вацлава Гавела ще за його життя, адже відомий драматург і один із засновників руху «Хартія-77» поруч з підписом ставив серце, як «символ любові, взаєморозуміння і порядності».

Чеський митець Їржі Давід створив серце на честь завершення другого терміну президентства Вацлава Гавела в Чехії і, як прощальний жест, його запалили в грудні 2002 року на празькому Граді, резиденції президента країни.

Неонове серце було демонтоване з Граду і зберігалося в одному з празьких гаражів. Тепер воно освітлює Європейський парламент і сяятиме там до кінця січня на згадку про останнього чехословацького президента і першого чеського лідера, який допоміг розпустити Варшавський пакт і привести свою країну до НАТО та Європейського Союзу.

На серце Гавела чекають у Кабулі

Лусія Каділова, глава представництва Чехії в Європейському Союзі, каже, що була ідея спочатку розмістити серце Гавела на фасаді чеського представництва в Брюсселі. Але Європарламент запропонував стати співорганізатором акції і було вирішено розмістити 15-метрову за висотою і 17 метрову в ширину конструкцію саме на стіні Європарламенту, бо будова представництва Чехії виявилася занадто малою для цього.

«Ми думали, що в пам’ять першої річниці від дня смерті Вацлава Гавела варто привезти щось велике, грандіозне, щоб відзначити цю дату, як пам’ять про Вацлава Гавела», – сказала Радіо Свобода Лусія Кадилова.

Для транспортування і монтажу майже 300-кілограмової конструкції знадобилося чотири дні. Тепер Фундація Массуда хоче перевезти серце Гавела у вересні 2013 року до Кабула, щоб ознаменувати дату пам’яті політичного і військового діяча Афганістану Ахмада Шаха Масуда. Цей польовий командир, а потім міністр оборони Афганістану загинув, як вважають, від рук бойовиків «Аль-Каїди» у вересні 2001 року. Масуду посмертно присвоїли звання Героя країни.

Керівник проекту Роберт Клемм каже, що Вацлав Гавел ще за життя дав згоду щоб серце відвезли до Афганістану. Але лише нині настав час для такої подорожі. «Для установки композиції в Кабулі ми вибрали стадіон, де відбувалися публічні страти у 90-і роки. Від того часу це місце стало символом руху за свободу. Це місце, де «Талібан» страчував людей до 2001 року. Таким чином це місце служить меті – відзначення пам’яті людей, які боролися за свободу», – пояснив Роберт Клемм.

А в Празі на будівлі корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода з вечора 18 грудня упродовж тижня буде сяяти великий відео-портрет усміхненого Вацлава Гавела з надписом під ним: «Дякуємо вам». Так відзначатимуть тут річницю смерті демократа і реформатора, прах якого похований недалеко, на цвинтарі через дорогу, в сімейному склепі Гавелів.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Rikard Jozwiak
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG