Доступність посилання

ТОП новини

Святий Миколай вчить дарувати радість іншим


Львів – 19 грудня вірні православної і греко-католицької церкви вшановують святого Миколая Чудотворця, покровителя людей і дітей. За традицією, чемні діти у ніч на Святого Миколая під подушками знаходять подарунки, а неслухняні – різки. У Західній Україні останніми роками діти заздалегідь пишуть листи до Святого Миколая, і з кожним роком все більше людей, які долучаються до доброчинності.

Ой, хто, хто Миколая любить,

Ой, хто, хто Миколаю служить,
Тому Святий Миколай,
На всякий час помагай,
Миколай!

Цю молитву до святого Миколая співали діти і дорослі в Галичині навіть у роки заборони віри у радянський час. Знають її і співають сьогодні у храмах, на вулицях, у садочках і школах. У львівському сиротинці маленькі дітки на моє запитання, а хто до них прийшов, сьогодні відповіли щиро, що мама і тато. Для цих малюків, які залишились без батьків, найбажанішими є мама і тато.

Волонтери охоче допомагають святому Миколаю

Щоб подарувати дітям-сиротам та іншим знедоленим радість, любов, добро, третій рік поспіль львівські студенти Ольга, Марія і Оксана знаходять час і працюють волонтерами на фабриці святого Миколая. Вони пакують подарунки, розвозять їх дітям по всьому місту. Бо вважають, що святий Миколай – це приклад доброти і любові, нагадування про те, що потрібно робити добро один одному, щоб інший відчув, що його люблять.

Волонтери розповіли Радіо Свобода:

– Тут стільки щирих усмішок, всі зібрались, щоб іншим подарувати радість. Лиш фабрика відкрилась – і ми вже тут були. А такі люди можуть жити поруч нас.

– Ти бачиш щасливі обличчя дітей і створюєш їм диво, казку. Ти витрачаєш свій час, щоб побачити щасливі обличчя.

– Я готую подарунок для трьох дітей з незаможної родини. Вони трішки старші, тому кладу книжки.


Доброчинність – це диво

Дванадцятий рік у Львові працює Фабрика святого Миколая, яка з міста Лева вже помандрувала іншими українськими містами. Щороку до святого Миколая надходить тисячі листів від дітей з бідних родин. Акція «Миколай про тебе не забуде» об’єднала майже тисячу молодих людей.

Отець Степан Батрух, координатор акції «Миколай про Тебе не забуде» зауважив Радіо Свобода, що масштаби доброчинності – це диво, яке трапилось у Львові за останні 12 років.

«Особливе у нашій акції те, що діти дарують подарунки дітям. Молодь, яка не має ресурсів і коштів, не може бути фінансовим меценатом доброчинних акції, але вона своє вміння, свій потенціал, організаторські здібності присвятила для того, щоб заохотити якомога більше людей приєднатись до акції», – каже отець.

Для того, щоб робити добро, не потрібно докладати багато зусиль, зауважує священик. Він переконаний, що саме завдяки доброчинності і підтримці один одного можна збудувати громадянське суспільство.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG