Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії арештували рахунки компанії, що продала бурову вишку Україні


Рига – Правоохоронні органи Латвії арештували рахунки в латвійському банку «Трастакомерцбанка» компанії Highway Investments Processing, яка продала бурову платформу Україні, як підозрюють, за тіньовою схемою. У Ризі мають запитання і до українців, але їхніх імен не називають і кажуть про загалом добру співпрацю у протидії «відмиванню» грошей.

Управління боротьби зі злочинами Латвії весною цього року порушило кримінальну справу проти Highway Investments Processing LLP за фактом легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом.

Саме від цієї фірми «Чорноморнафтогаз» минулого року на тендері придбав морську бурову установку за ціною у 400 мільйонів доларів. Застереження фахівців, що ціна завищена на півтори сотні мільйонів доларів посилилися, коли з’ясувалося, що Highway Investment Processing LLP перепродала «Чорноморнафтогазу» платформу, придбану в норвезької компанії Seadrill за 248,5 мільйонів доларів.

Українські урядовці пояснювали різницю в ціні тим, що решта суми пішла на «додаткове обладнання, послуги і доставку». За повідомленням українського телевізійного каналу «ТВі», через пів року після проведення тендеру «Чорноморнафтогаз» таємно підписав додаткову угоду з Highway Investment Processing, щоб легалізувати переплату.

Немовби заробивши мільйони доларів, Highway Investment Processing не стала розростатися, а навпаки, за деякий час закрила свій сайт із єдиною сторінкою, без адреси офісу й із номером телефону, що не працює.

Бездомні «власники» Highway Investment Processing

Розслідування, проведене латвійськими журналістами, засвідчило, що за зареєстрованою у Великій Британії компанією Highway Investment Processing – партнером українського уряду у схемі купівлі-продажу бурових платформ – стояли два латвійських мешканця. Стівен Горін, який рахується директором компанії, заперечив співпрацю з нею.

А засновник компанії Ерікс Ванаґельс виявився безхатченком.
Які там фірми, було так, що я його годувала, коли він був у запої і загубив пенсію. Нічого немає у нього

«Він майже не бачить на одне око, майже сліпий. Які там фірми, було так, що я його годувала, коли він був у запої і загубив пенсію. Нічого немає у нього», – розповіла його знайома Ельвіра.

На думку фахівців, ці особи, скоріш за все, продали за незначну суму свої підписи офшорним компаніям, або загубили свої паспорти і не причетні до відмивання «брудних коштів».

Дані Фінансової поліції Латвії свідчать, що саме таким чином латвієць Ерікс Ванаґельс став директором щонайменше 300, зареєстрованих в Новій Зеландії та 10, зареєстрованих у Великій Британії та Панамі, офшорних підприємств.

Кошти офшору у латвійському банку

Компанія Highway Investment Processing LLP мала рахунок в латвійському Trasta Komercbanka, на який латвійські правоохоронці і наклали арешт.

Це не перший випадок, коли «брудні кошти» з України легалізуються через латвійські банки.

Як наголосив у коментарі Радіо Свобода директор латвійської Служби запобігання легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом Вієстурс Бурканс, після краху радянської системи Латвія стала важливим фінансовим центром у Східній Європі, яку активно використовують підприємці з країн СНД.

Латвійські і українські правоохоронні структури співпрацюють

Вієстурс Бурсканс відмовився коментувати Радіо Свобода ситуацію навколо справи щодо продажу компанією Highway Investment Processing LLP бурової платформи Україні.

«Згідно з міжнародним законодавством і кримінальним кодексом Латвії, а також законом по боротьбі з відмиванням нелегальних коштів, мені заборонено надавати будь-які коментарі до оголошення звинувачення», – наголосив Вієстурс Бурканс.

Він зазначив, що відмивання «брудних» коштів відбувається у всьому світі і в цьому аспекті важливою є співпраця між правоохоронними органами різних країн, зокрема між Латвією і Україною.
Ми запобігаємо усім випадкам, коли українські гроші «відмиваються» у Латвії і навпаки – латвійські в Україні
Вієстурс Бурканс

«Латвійська і українська служби є членами міжнародної організації, яка надає право і зобов’язує співпрацювати у боротьбі з такими явищами. А на практиці ми це робимо чудово. У нас взагалі жодних проблем немає, тобто ми обмінюємося інформацією і запобігаємо усім тим випадкам, коли українські гроші «відмиваються» у Латвії і навпаки – латвійські в Україні», – зазначив Вієстурс Бурканс.

Латвійські правоохоронці передали українській прокуратурі прохання про допит причетних до цієї справи осіб з української сторони. Їхні імена та статус латвійські правоохоронці не розголошують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG