Доступність посилання

ТОП новини

Росія у відповідь на «акт Магнітського» форсує «людожерський» закон


Москва – Державна дума Росії підтримала у другому читанні поправки до проекту закону про заборону на усиновлення російських дітей американськими громадянами. Закон повинен стати відповіддю на американський «акт Магнітського» і, як очікується, до кінця цього тижня пройде всі читання в Держдумі і може набути чинності на початку 2013 року. Громадські активісти, громадські діячі та навіть кілька російських міністрів виступили з критикою цього закону.

400 депутатів «за», 4 – «проти», двоє утрималися. Такий підсумок голосування в Державній думі Росії за закон, який в соцмережах отримав епітет «людожерський». У перебігу другого читання в середу депутати схвалили всі раніше запропоновані жорсткі поправки. Все це відбувалося на тлі невдоволення у суспільстві і листа прийомних батьків, серед яких є і медійні персони. Вранці біля стін Держдуми депутатів зустрічали учасники «одиночних пікетів». Одна з учасниць, представник Художнього реабілітаційного центру для сиріт та дітей із вадами розвитку Наталія Хасанова в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що депутати позбавляють передусім хворих дітей шансу знайти сім’ю.

«Ми вважаємо цей закон нелюдським, тому що, якщо його ухвалять, то тисячі конкретних дітей, які вже знаходяться в процесі розгляду про їхнє усиновлення американцями, не отримають цього єдиного шансу, і залишаться тут, і це позбавить інших дітей єдиного шансу мало того, що знайти сім’ю, просто фізично вижити», – наголошує Хасанова.

Члени уряду також проти закону


Проти поправок, що стосуються усиновлення російських дітей, виступили відразу кілька членів російського уряду – міністр освіти Дмитро Ліванов, міністр з питань відкритого уряду Михайло Абизов, глава МЗС Сергій Лавров і віце-прем’єр Ольга Голодець.

Керівник російського уряду Дмитро Медведєв зауважив, що сиріт в Росії дуже багато, але при цьому, хоча і не прямо, але висловився за схвалення закону.

«Всі ми і посадові особи, і громадянське суспільство, включно з громадськими рухами і партіями, відповідальні за стан справ, за становище з сиротами в нашій країні. Саме ми, а не якісь іноземці», – зауважив Медведєв.

Гудков і Пономарьов обурені

Серед тих небагатьох депутатів, хто насмілився виступити проти поправок, які забороняють американським громадянам всиновлювати російських дітей – представник «Справедливої Росії» Дмитро Гудков.

На його думку, сам «акт Магнітського», який схвалив два тижні тому американський Сенат, не є антиросійським документом. Гудков наголошує, що закон спрямований проти людей, які причетні до загибелі в слідчому ізоляторі в Москві юриста Сергія Магнітського в 2009 році. За словами Дмитра Гудкова, відповідь на американський закон просто нелюдська.
Сльози, кров наших дітей будуть на совісті тих наших депутатів
Дмитро Гудков

«Ця поправка прирікає дітей на загибель. Сльози, кров наших дітей будуть на совісті тих наших депутатів, які сьогодні натиснуть кнопки «за», – зауважує Гудков. – Якщо ми схвалюємо сьогодні цей «антимагнітський» закон, то, відповідно до угод, діти, усиновлені американцями, автоматично втрачають наше громадянство, на думку американської сторони. І наше консульство не матиме доступу до цих сімей, вже в цьому випадку ми не зможемо перевірити, як вони там живуть, як там з ними поводяться, як складається їхня доля».

Колега Дмитра Гудкова з партії «Справедлива Росія», депутат Ілля Пономарьов вважає, що Дума, захищаючи людей, винних у смерті Сергія Магнітського, спекулює на життях і здоров’ї дітей і без того позбавлених багато чого.
Це підлий закон. Дума стала на захист російських корупціонерів
Ілля Пономарьов

«Це обурливий підлий закон. Абсолютно не симетричний. Дума стала на захист російських корупціонерів. Причому самим спекулятивним чином, порушивши проблему дітей», – зазначає Пономарьов.

Як очікується, вже в п’ятницю Державна дума може схвалити законопроект, у Раді Федерації, верхній палаті російського парламенту, обіцяють розглянути і, ймовірно, затвердити документ вже 26 грудня. І тоді його доля опиниться в руках президента Росії Володимира Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG