Доступність посилання

ТОП новини

Україна зробила помилку, не віддавши в оренду свою ГТС – Путін


Володимир Путін
Володимир Путін
Україна зробила стратегiчну помилку, вiдмовившись вiд того, щоб Росiя спiльно з європейськими партнерами взяла в оренду українську газотранспортну систему. Про це під час щорічної прес-конференції заявив російський президент Володимир Путiн.

«Ми пропонували разом iз європейцями взяти в оренду газотранспортну систему України, не порушуючи українського закону – залишаючи ГТС у власностi України, та взяти її в оренду й покласти на себе зобов’язання щодо завантаження й розвитку ГТС. Те, що вiдбулося останнiми роками, зокрема й вiдомий скандал у 2009 роцi, спонукало Росiю прискорити нашi iнфраструктурнi проекти», – сказав Путiн.

Вiн нагадав, що Росія побудувала газопровiд «Пiвнiчний потік», будується «Пiвденний потік», що дає змогу «Газпрому» постачати газ своїм європейським партнерам в обхiд ГТС України.

«Постає питання про доцiльнiсть iснування самої української ГТС, але ми готовi й наразi вести дiалог стосовно цього», – сказав російський президент.

За його словами, цей діалог не простий і стосується не лише вiдносин мiж росiйським й українським урядами. «Вiн стосується насамперед господарюючих суб’єктiв. Я думаю, якщо ми працюватимемо так, як ми до цього працювали, а саме як самi близькi партнери і справжнi друзi, то ми знайдемо компромiсне рішення», – підсумував Путiн.

Україна домагається від Росії зниження ціни на газ, яку вважає несправедливою. Москва в обмін хоче контролю над українською ГТС. Сторони не виключали створення консорціуму з управління газотранспортною системою, але його формат поки що не визначений. Україна раніше наполягала на тристоронній моделі – за участю ЄС.
XS
SM
MD
LG