Доступність посилання

ТОП новини

На горі Ртань у Сербії шукають притулок ті, хто 21 грудня очікує кінця світу


Вид на гору із села Ртань, Сербія
Вид на гору із села Ртань, Сербія
Белград – Майже кожного літа, коли немає цікавіших тем, белградські журналісти шукають або вигадують цікаві природні, а зокрема надприродні явища. Одним із них є гора Ртань, що десь за 300 кілометрів від Белграда.

Колись там були шахти, наразі залишилося кілька опустілих сіл. Та коли поширилися чутки про те, що календар майя на 21 грудня нібито передбачає кінець світу, в сербській пресі оприлюднили кілька статей про чудотворні властивості гори, котру іноді називають опорою неба над Сербією. Відтак феноменом зацікавилися й закордонні мас-медіа. У результаті кампанії від понеділка в готелях навколишніх міст немає жодного вільного місця. Навіть у некомфортних сільських хатах влаштувалися кількасот тих, хто прагне порятуватися від ще одного з кінців світу, яких кожного року мало б відбутися чимало, принаймні за прогнозами бульварної преси.

Одним із популяризаторів Ртня є місцевий житель Драґослав Міленкович, котрого співмешканці називають Шоу. Він пояснює: «Тут є центр світу, згідно з усім, що я знаю, що я вивчав і досліджував. Ртань, купол Ртня, як ми його називаємо, – це будівля, піраміда, схожа до пірамід Тутанхамона, Хеопса, Кефрена».

Гора заввишки 1500 метрів справді має вигляд піраміди. Такий самий вигляд мають, до речі, тисячі більших чи менших гір у світі. Незважаючи на розповіді мешканців, науковці досі не досліджували ані феномену вогняних куль ані нібито єдиного магнетизму гори, на якій немає жодного джерела й жодного дерева.

Піраміду побудували інопланетяни півмільйона років тому – активісти

У недалекому містечку Болєвац заснували Дослідницько-екологічний центр під назвою «Дух Ртня». Його активісти стверджують, що піраміда була побудована 500 тисяч років тому. Побудувала її Спілка галактичних цивілізацій. Будівничі час від часу відвідують свій шедевр. Вже згаданий Міленкович Шоу показує фотографії й стверджує: «Вони прибувають із космосу. Вони в усьому досконалі. Вони тут матеріалізуються. Ми є їхніми клонами. Вони дивляться на нас. Вони промовляють через нас, через тебе, через мене. Ми є їхньою частиною».

Світлини, які він показує, схожі на всі знімки інопланетян та літаючих тарілок: на них можна побачити й упізнати все, що захочете, якщо ви справді цього хочете.

Місцевий дослідницький центр від п’ятниці до неділі проводить наукову конференцію, присвячену таємницям Ртня. Щоправда, видатних науковців там не буде. Будуть шанувальники гори, до котрої від середи навіть не можна дійти, оскільки заметені снігом усі шляхи.

А щодо кінця світу, серби розповідають такий анекдот: летить Кінець світу довкола планети й зупиняється над Сербією. Дивиться, дивиться й зітхає: «Ой, для мене тут немає роботи. Вони покінчили і з собою, і з державою».
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG