Доступність посилання

ТОП новини

Українські олігархи заважають розвитку України


Таку думку висловили провідні українські економісти під час дискусії, влаштованої журналом «Український тиждень».

Через олігархічний капітал українська економіка перебуває у стадії рецесії, тобто «реального падіння». Президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки Володимир Лановий говорить, що українські олігархи не є підприємцями, бо вони не зацікавлені у модернізації власних підприємств, у їх перспективі. Одна з причин – спосіб, у який ці люди стали олігархами

«Наші олігархи одразу мали короткі зв’язки із чиновництвом різного рангу. Через це вони отримали можливості вільного захоплення різних підприємств без розбору. Вони до тих підприємств не мають жодного професійного відношення, не мають жодних ідей, які б вони хотіли там реалізувати», – каже Володимир Лановий.

За словами економіста, «утворившись за допомогою корупції, сьогоднішні олігархи не можуть існувати без неї». Кінцева мета діяльності багатіїв – «виведення грошей за кордон, бо тут їх нема куди вкладати». «Це позанаціональний бізнес, власники якого не цікавляться Україною», – переконаний Лановий.

Загроза для України в тому, що ніхто з олігархів не цікавиться її майбутнім. Економісти розказують, як великі підприємства банкрутують, молоді немає місця, де себе проявити, втрачається економічний, фінансовий потенціал країни.

Кандидат економічних наук, екс-заступник голови Рахункової палати Віталій Мельничук погрожує, що якщо українських олігархів не позбавити влади, то Україна з часом перетвориться на «сировинну колонію, бідну та відсталу країну».

«Український олігарх – не «рокфеллер» початку минулого століття. «Рокфеллери» будували залізниці, що на той час було найновітнішим вкладом, як сьогодні нанотехнології. А наші олігархи вкладають у сировину, і тому вони більше схожі на рабовласників Півдня США, які тримали цю ситуацію, і не допускали промислову революцію у США», – вважає Віталій Мельничук.

Досить кардинальне рішення проблеми мають представники ВО «Свобода», які нещодавно прийшли до парламенту. Представник цієї політичної сили Олександр Бондар говорить про два законопроекти, які повинні побороти олігархічний капітал.

Ми їм запропонуємо позбавитися майна, яке перевищує 25% на регіональних і загальноукраїнських ринках, що, до речі, заборонено антимонопольним законодавством. Якщо вони від цього відмовляться, все їх майно буде повернуто державній власності.
Олександр Бондар
«Перший закон про ліквідацію цих монополій. Він зробить тест на відданість сьогоднішніх олігархів ринковій економіці, які сконцентрували безліч майна в окремих галузях. Ми їм запропонуємо позбавитися майна, яке перевищує 25% на регіональних і загальноукраїнських ринках, що, до речі, заборонено антимонопольним законодавством. Якщо вони від цього відмовляться, все їх майно буде повернуто державній власності», – говорить Бондар.

Інший законопроект передбачає «добровільно-примусове» повернення усіх грошей, які знаходяться за кордоном. Свободівець запевняє, що найближчим часом ці ініціативи будуть зареєстровані у парламенті. А якщо вдасться реалізувати, наприклад, другий законопроект, то за перші півроку Україні будуть повернуті 50 мільярдів доларів, прогнозує Олександр Бондар.

Інші опозиційні сили – як фракція «Батьківщина» – бачать рішення проблеми у зміні влади. «Треба повернути до влади проукраїнські сили», – вважає бютівець Андрій Павловський.

«Олігархам байдуже до всього українського…», – зауважив він.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG