Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони і Держдепартамент США очолять критики війни у В’єтнамі?


Джон Керрі, голова Комісії закордонних справ верхньої палати Конгресу США
Джон Керрі, голова Комісії закордонних справ верхньої палати Конгресу США
Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама, як повідомляють, вирішив призначити новим державним секретарем сенатора Джона Керрі, демократа, а міністром оборони – колишнього сенатора Чака Гейґела, республіканця. Обидва вони воювали у В’єтнамі 40 років тому, обидва нагороджені за бойові заслуги і обидва стали критиками тієї війни. Якщо Сенат затвердить їхні кандидатури, то нові міністри істотним чином впливатимуть на урядову політику в наступні чотири роки.

Те, що на посаду глави зовнішньополітичного відомства, тобто міністра закордонних справ, вибір Обами впав саме на сенатора Джона Керрі, пояснюють насамперед тим, що вирішила відійти від справ нинішній державний секретар Гілларі Клінтон.

Її мала б заступити Сюзен Райс, нинішній посол в ООН, але Райс зняла свою кандидатуру внаслідок суперечки навколо її помилкових заяв щодо терористичного нападу на американське консульство у Бенгазі.

Джону Керрі 69 років, він одружений, має п’ятьох дітей і трьох онуків.

Керрі – сенатор із майже 30-річним стажем, колишній кандидат на президента, а нині – голова Комісії закордонних справ верхньої палати Конгресу.

У нього колосальний досвід на цьому полі й солідна міжнародна репутація.

На доручення президента Обами, Керрі виконував дипломатичні місії, вів переговори з Росією про скорочення стратегічних озброєнь, очолював делегації до різних країн, включно з Афганістаном і Пакистаном.

Керрі й Гейгел – проти воєн

Керрі користується двопартійною підтримкою у Конгресі і його затвердження не викликає сумніву.

В’єтнамський досвід значною мірою сформував його критичну настанову щодо воєнних дій взагалі, Він тяжіє радше до дипломатичних зусиль.
Ми досі гніваємося на те, що нам казали про В’єтнам, про містичну війну проти комунізму
Джон Керрі

«Ми досі гніваємося на те, що нам казали про В’єтнам, про містичну війну проти комунізму, – каже Джон Керрі. – Ми побачили, що більшість людей там не свідомі навіть розрізнити різниці між комунізмом і демократією. Вони хочуть лише вирощувати свій рис... Вони не бажали жодної війни і не бажали закордонної присутності Сполучених Штатів Америки».

Джон Керрі виступав і проти війни з Іраком, і за переговори з Іраном.
Чак Гейґел
Чак Гейґел

Колишній сенатор Чак Гейґел, можливий наступний міністр оборони, ставиться до війни так само, як президент Обама, який казав «Я не проти усіх воєн, я проти лише дурних воєн».

У радіоінтерв’ю Гейґел критикував Вашингтон за те, що у минулому Сполучені Штати обирали хибних, на його думку, союзників у регіоні Близького Сходу.
Сполучені Штати не можуть нав’язувати демократію, ми не можемо нав’язувати нашу волю
Чак Гейґел

«Упродовж років Сполучені Штати та інші союзники іноді казали: «Краще оберемо стабільність, ніж демократію або свободу»... Сполучені Штати не можуть нав’язувати демократію, ми не можемо нав’язувати нашу волю, як росіяни пересвідчились в Афганістані, – стверджує Чак Гейгел. – Воно так не спрацьовує і воно ніколи не спрацює. Зрештою, народ зробить рішення, яке він має робити. Отож, ми повинні завжди бути на правильному боці тут, на боці людини і на боці свободи».

Гейґел критикував рішення Обами скерувати додаткові війська до Афганістану.

«Легко почати війну, не так легко її закінчити, – наголошував Гейґел. – Ми не можемо розглядати втручання США в Іраку й Афганістані крізь призму «виграшу» або «програшу». Америка не є володарем ані Іраку, ані Афганістану, тому ми не можемо «виграти» або «програти» ці країни».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG