Доступність посилання

ТОП новини

Жага помсти


Після ухвалення американським конгресом «закону Магнітського», що накладає санкції на осіб, причетних до знущаннями над людьми в російській пенітенціарній системі, багато спостерігачів писали, що Росії й іншим колишнім радянським республікам просто нічим відповісти на це. Американці, на відміну від російських чиновників і бізнесменів від політики, не тримають рахунки в російських банках, не купують власності в Росії, не вчать в цій країні дітей, не відпочивають на російських курортах.

Доводилося вже відзначати, що американці, ухвалюючи «закон Магнітського», вловили саму суть російської олігархічної системи – заробляти гроші в країні управління і витрачати їх у «справжньому» світі. І всі зусилля російських лідерів «гідно» відповісти на санкції, що накладаються законом, спочатку могли викликати тільки сміх – і у їхніх співгромадян, і в американців.

Але те, що повинно було викликати сміх, тепер викликає огиду. Тому що російська влада вирішила відігратися на сиротах. Мотиви цього рішення зрозуміти непросто – вони виглядають адекватно виключно з пропагандистської точки зору, але у становыщи самих російських чиновників нічого не змінюють і американцям ніяк не дошкуляють. Проте вони дійсно віддзеркаляться на майбутньому беззахисних російських дітей, які могли б отримати нову сім’ю у Сполучених Штатах – але не отримають.

Автори обурливих частин російського «антизакону», природно, мотивують своє бажання заборонити усиновлення російських дітей американцями жорстоким поводженням з ними. Але статистика свідчить про зворотне: росіяни, які всиновлюють сиріт, куди більш жорстокі з ними, ніж американці. Масштаби цієї жорстокості незручно навіть порівнювати, але це ж не означає, що усиновлення потрібно заборонити взагалі. Тому що в цьому випадку, спираючись на дикість російського суспільства і випадки жорсткого поводження батьків із рідними дітьми, можна взагалі заборонити дітонародження.

Але депутати Державної Думи керувалися не цими міркуваннями, а просто бажанням нагадати співгромадянам ще раз, які ж негідники ці американці! І ніякі раціональні докази тут не проходять. Навіть те, що на цей раз дикість російських законодавців викликала острах у міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова і «соціального» віце-прем’єра Ольги Голодец, не протверезило божевільних «відповідачів». Та й не могло протверезити, тому що вони знали – з ними Путін, з ними перемога!

«Господар» Росії не приховує цієї своєї підтримки, хоча міг би проявити хоч крихти мудрості і відмовитися від слів, які легітимізують презирство до дітей. Але Путін – один із тих, кого такі закони, як «закон Магнітського», зачіпають безпосередньо, тому що б’ють по самій суті його режиму. І тому йому не до високих матерій. Жага помсти – хай навіть і за дитячий рахунок – затьмарює розум.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG