Доступність посилання

ТОП новини

Мобільник-рентген, зубожіння і шизофренія


Поліцейський стоїть біля купи підозрілих ящиків у пошуках вибухового пристрою. Він витягає мобільник-смартфон і скеровує його на ящики. Раптом на дісплеї мобільника з’являються обриси речей, захованих в ящиках. В кінцевому результаті смартфон натрапляє на бомбу.

Чи такий сюжет не нагадує чергову голівудську фантастику? Зовсім ні. Така фантастична реальність стала можливою сьогодні, завдяки двом винахідникам із Каліфорнійського технологічного інституту в Америці, які створили новий мікрочип, що випромінює високочастотні хвилі так званого терагерцевого діапазону.

На відміну від рентгенівських променів, ці хвилі здатні проходити крізь численні матеріали без іонізуючих пошкоджень. Результати винаходу були опубліковані в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

Нові мікросхеми можуть використовуватись як у сфері національної безпеки, так і в медицині. На думку науковців, за умов додаткового дослідження, мікрочипи дозволять проводити неінвазійну діагностику ракових захворювань та інших патологій.

Учені створили новий кремнієвий мікрочип із швидкістю в 300 разів більшою від існуючих мікросхем на основі недорогої технології, котру використовують у виготовленні мікрочипів у сотових телефонах та ноутбуках. Винахідники переконані, що нові чипи стануть основою нового покоління універсальних приладів.

Нерівність і шизофренія

Британські учені із університету в Кембриджі провели дослідження про певний зв’язок між шизофренією та соціальною нерівністю. Результати цього дослідження були опубліковані у журналі Schizophrenia Bulletin.

Згідно з висновками вчених, більша густота населення, порівняна знедоленість жителів метрополій, тобто великих міст, і нерівність громад породжують кількісне збільшення захворювань шизофренією та іншими психічними розладами.

Науковці використали дані попереднього дослідження психоматичних захворювань, проведене у трьох різних частинах Лондона. Учені зокрема взяли за основу історії хвороби 427 лондонців, віком від 18 до 64 років.

Дослідження визначило, що ризик появи хвороби збільшується з наявністю кількох обставин. Насамперед це підвищений рівень зубожіння, висока густота населення і суттєва соціальна нерівність між різними категоріями населення. Експеримент зокрема довів, що за таких соціальних умов кількість випадків захворювання шизофренією збільшується приблизно на 4 відсотки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG