Доступність посилання

ТОП новини

Українці скрутили дулю владі? (Огляд преси)


Київ – Особистістю року, за версією тижневика «Кореспондент», у 2012 році став лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Видання зауважує, що це звання – не нагорода і не визнання заслуг. Це спроба визначити персону, а з нею – ідеї та тренди, що зробили найбільший вплив на життя країни в році, що минає. Газетярі вважають, що навряд чи можна знайти іншого політика, чия популярність більшою мірою відображала б основну тенденцію в українському суспільстві, а саме – невдоволення владою і радикалізацію електоральних настроїв. Маєток Президента, що за площею дорівнює Софіївському парку в Умані і вартість якого у рази перевищує його офіційні доходи; давні приятелі сина гаранта Конституції, що займають ключові державні пости. При цьому в інших громадян є проблеми із забезпеченням гідного рівня життя і, головне, кудись пропадають перспективи. Відтак понад 2 мільйони українців, що відчули себе чужими у своїй країні, зробили те, що вони могли зробити, – скрутили дулю владі та проголосували за найрадикальнішу опозицію.

Підсумки майже трьох років правління Віктора Януковича, на думку журналістів «Українського тижня», засвідчили, що він не готовий виконувати того, чого від нього чекають на Заході, а саме: створювати реальне конкурентне і правове середовище для комфортної діяльності в Україні західного й узагалі будь-якого неолігархічного бізнесу; дотримуватися закону права тощо. Більше того, він не готовий навіть до добровільної передачі влади за результатами чергових виборів. Натомість увесь арсенал заходів залучений для того, щоб цього не допустити: від витончених ігор із Конституцією та законодавством до ідеї зрежисованих референдумів. А це навряд чи влаштує ЄС. А отже, не може влаштовувати і тривале перебування при владі режиму Януковича, стверджує видання. І насамкінець зауважує, що, все ж, це аж ніяк не свідчить про те, що Україну готові здати Путіну.

2012-й чітко розділив 15 найбільших бізнесменів країни на групи дуже сильних і слабких. Належність до тієї чи іншої категорії визначити легко – за агресивністю і динамічністю розширення активів або успішності в лобіюванні вигідних бізнесу рішень. Докладніше про життя українських багатіїв у 2012-му розповідає «Власть денег» у матеріалі «Відрив сильних. Чемпіонат олігархів. Вища ліга. Підсумки 2012».

Цілком можливо, що на озброєнні ДАІ незабаром з’явиться новий комплекс контролю за дотриманням правил дорожнього руху. Він може контролювати швидкісний режим, правила проїзду пішохідних переходів, дотримання вимог світлофорів і навіть виписувати штрафи. Про те, як новий український винахід під назвою «Оберіг» проходить випробування на вітчизняних дорогах, розповідає тижневик «Автоцентр».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG