Доступність посилання

ТОП новини

В Україні вшановують пам’ять В’ячеслава Чорновола


Пам'ятник на могилі В'ячеслава Чорновола на Байковому кладовищі в Києві
Пам'ятник на могилі В'ячеслава Чорновола на Байковому кладовищі в Києві
У Києві вшанували пам’ять громадського і політичного діяча, одного із засновників Народного руху України В’ячеслава Чорновола. Сьогодні йому виповнилося б 75 років.

Як повідомили в прес-службі Київської міської держадміністрації, представники влади Києва поклали квіти до пам’ятника Чорноволу у сквері на розі вулиці Михайла Грушевського і Музейного провулку і вшанували політика хвилиною мовчання.

Відзначили 75-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола і в Івано-Франківську. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, біля пам’ятника Чорноволові в центрі Івано-Франківська, на початку вулиці, що носить його ім’я, відбулося віче і покладання вінків.

В урочистостях взяли участь представники обласної і міської влади, громадських і політичних партій, соратники Чорновола, які разом з ним розпочинали становлення Народного руху України на Прикарпатті.

За словами народного депутата України Олександра Сича, в Україні не більше півдесятка людей, які «жертовно, принципово відстоювали інтереси Української держави в розвитку її у правильному національному напрямку». Саме такими були В’ячеслав Чорновіл, Слава Стецько, наголосив представник ВО «Свобода», однак «велика біда України в нашій шарпанині, бо нам бракує еліти, вона винищена».

Голова Івано-Франківської обласної організації Народного руху України Ігор Шумега повідомив, що вчора у селі Космач Косівського району відкрили пам’ятну дошку В’ячеславу Чорноволові. Саме в цьому селі В’ячеслава Чорновола хрестив патріарх Володимир (Романюк).

Під час віча прозвучав заклик «шанувати своїх героїв не лише після смерті, а й за життя».

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї розгорнута виставка «Визначний творець Української незалежності». Представлені матеріали з фондів обласного краєзнавчого музею, унікальні експонати міської організації Народного Руху України періоду 1989–1991 років та предмети з приватної колекції Соломовського. 75-річчю В’ячеслава Чорновола присвячена також урочиста академія в обласній філармонії.
XS
SM
MD
LG