Доступність посилання

ТОП новини

Другий уряд Азарова є уряд «сім’ї» та Ахметова – експерти


Київ – Президент Віктор Янукович призначив нових міністрів, одночасно реорганізувавши структури уряду. Глава держави істотно оновив склад уряду. Першим віце-прем’єр-міністром став тепер уже екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов, якого вважають ставлеником президентської «сім’ї». Експерти вважають, що найближче президентське оточення серйозно посилило свої позиції в другому уряді Азарова.

Разом із міністрами змінилася і структура уряду. Зокрема, створене нове Міністерство доходів і зборів, куди увійшли податкова та митниця. Нове відомство очолив керівник податкової Олександр Клименко. Натомість ліквідоване Міністерство із питань надзвичайних ситуацій. А до складу Міністерства внутрішніх справ, яке й надалі очолює Віталій Захарченко, увійшла прикордонна служба.

«Основне – це посилення «сім’ї». Це і призначення Арбузова, і Захарченка, і [міністра фінансів] Колобова, і створення нового міністерства під Клименка», – вважає політолог Олексій Гарань.

А вже інший політолог, Кость Бондаренко, зауважує, що в другому уряді Миколи Азарова немає соратників глави уряду. За його словами, «якщо подивитися на цей уряд, то виникає запитання: при чому тут Азаров?». Також у Кабміні посилилося представництво найбагатшого українця – Ріната Ахметова.
Фірташ і Ахметов помінялися місцями за впливовістю на уряд.
Кость Бондаренко

«Фірташ і Ахметов помінялися місцями за впливовістю на уряд. Впливи Ахметова – це і природоохоронна, і соціальна сфера, і економіка, і регіональна політика з ЖКГ», – вважає Кость Бондаренко.

Віддані замість адмінреформи

У складі уряду відновили міністерства: Кабінету міністрів та промислової політики. На думку депутата-ударівця Віктора Чумака, Президент створює і ліквідовує нові відомства, не керуючись концепцією адміністративної реформи, а з огляду на персоналії, на їхню особисту відданість.

Серед урядовців, які зберегли посади, віце-прем’єр з енергетичних питань Юрій Бойко, міністр юстиції Олександр Лавринович, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, яка, втім, втратила крісло віце-прем’єра.

Заступник голови фракції «Батьківщина» В’ячеслав Кириленко наголошує, що Президент залишив на посаді міністра освіти українофоба Дмитра Табачника.
Це пряма відповідальність Президента Януковича за знищення української освіти.
В’ячеслав Кириленко

«Це пряма відповідальність Президента Януковича за знищення української освіти. Після другого призначення цього суб’єкта говорити, що хтось там проводить політику всупереч Президенту, не доводиться», – вважає В’ячеслав Кириленко.

Петро Симоненко, лідер Компартії, яка підтримала призначення Азарова на посаду прем’єра, коментуючи призначення в уряді, зазначив, що великий капітал посилив вплив на силові структури. За його словами, «правоохоронна система сьогодні під контролем кланів та олігархів».

Дніпропетровський десант та Королевська

Новим міністром закордонних справ став Леонід Кожара. Утім, на думку політолога Юрія Якименка, істотних змін у зовнішній політиці міністр не ініціюватиме. За його словами, «напрям зовнішньої політики залежить від Президента, а міністр самостійної ролі не буде відгравати».

Серед новопризначених урядовців – голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул, який став віце-прем’єром з питань інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ. А його дотеперішній заступник із Дніпропетровщини Геннадій Темник очолив Мінрегіонбуд.

Новим міністром соціальної політики стала Наталія Королевська, яка на останніх парламентських виборах очолювала виборчий список партії «Україна, вперед» і не подолала прохідний бар’єр. Політолог Олексій Гарань вважає, що, погодившись стати міністром в уряді Азарова, Королевська показала свою непослідовність. На його думку, «не можна в ході виборів критикувати антинародний уряд Азарова – бо Королевська, як і комуністи, не критикувала Януковича, – а потім іти працювати в цей уряд».

На першому засіданні нового уряду Микола Азаров заявив, що Кабінет Міністрів працює як єдина команда. За словами Азарова, міністри повинні більше консультуватися з експертами і громадськістю, часто бувати в регіонах, щоб знати реальну картину роботи галузі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG