Доступність посилання

ТОП новини

Влада й опозиція розділили комітети


Київ – Опозиція і влада разом, конституційною більшістю, ухвалили рішення про персональний склад комітетів Верховної Ради. Консолідованому голосуванню не завадили навіть заяви окремих опозиціонерів щодо несправедливості розподілу керівних посад. Відтак, Верховна Рада має комітети, готова до законотворчості, але пішла на канікули.

Депутати поділили між собою парламентські комітети. За відповідну постанову вони віддали 339 голосів. Член фракції «Батьківщина» Андрій Шевченко заявив, що опозиції не дозволили очолити контрольні комітети.

«Опозиція, всупереч усталеній парламентські традиції, не отримала можливості керувати комітетами з контрольними функціями. У парламенті шостого скликання такі комітети, як з питань бюджету, з питань регламенту, з питань верховенства права були віддані опозиції тому, що у цьому питанні в кожному призначенні має бути логіка. Важко уявити як, наприклад, комітет із питань бюджету буде контролювати бюджетну політику уряду. Парламент сьомого скликання, на жаль, починає свою роботу саме з такого, не дуже адекватного принципу розподілу», – наголосив Шевченко.

Депутати з опозиційних фракцій очолили 14 із 30 комітетів: із питань боротьби з організованою злочинністю, екологічної політики, з економічної політики, з європейської інтеграції, із законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, з питань культури і духовності, з питань науки і освіти, з питань паливно-енергетичного комплексу, з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, з прав людини, з питань свободи слова, з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму і в справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Якби вони хотіли отримати, вони б отримали – Шуфрич

Найбільше – 35 депутатів – увійшли до комітету з питань бюджету. Його очолить близький до Ріната Ахметова регіонал Євген Геллєр. Водночас, інший регіонал Нестор Шуфрич, заявив, що опозиція могла би отримати бюджетний комітет, якби була наполегливішою.

«Гадаю, що якби вони хотіли його отримати, вони б його отримали. Мабуть, не було достатньо енергії, або бажання, або інших якихось мотивацій», – сказав Шуфрич.

Комітет з питань транспорту і зв'язку очолить нещодавно звільнений із посади міністра транспорту і зв’язку регіонал Борис Колесніков.

Результат вимушеного компромісу

Зрештою, результат голосування за постанову щодо персонального складу парламентських комітетів свідчить про те, що опозиція пішла на компроміс зі владою, відзначив депутат від УДАРу Володимир Куренной.

«Це є результат вимушеного компромісу, але, з другого боку,є комітети, на яких ми від самого початку наполягали. Це, перш за все, комітет з питань боротьби з корупцією і організованою злочинністю. Це одна зі складових нашої передвиборчої програми. У цьому комітеті ми зробимо багато корисного», – заявив Куренной.

Парламентські процедури розподілу комітетів тривали трохи більше години. Після цього депутати розійшлися на канікули до 10 січня. Під час другої сесії вони мають ухвалити рішення, серед іншого, яким чином забезпечити персональне голосування. Активісти громадського руху «Чесно» протягом двох тижнів роботи нового парламенту зафіксували щонайменше 8 фактів неперсонального голосування.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG