Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті оголосили, що референдум затвердив конституцію


Під час підрахунку голосів на референдумі в Єгипті
Під час підрахунку голосів на референдумі в Єгипті
Виборча комісія Єгипту офіційно оголосила в вівторок, що проект нової конституції країни був затверджений голосами майже 64 відсотків учасників конституційного референдуму, який відбувся цього місяця.

Явка на обидва етапи референдуму, що відбувався за регіонами країни 15 і 22 грудня, склала майже 33 відсотки від усіх зареєстрованих виборців із правом голосу, повідомив голова Виборчої комісії.

Опозиція, налаштована на демократичні реформи, оскаржувала оприлюднені раніше неофіційні результати референдуму, посилаючись на численні порушення, але розгляд цих скарг лише на кілька днів затримав оголошення офіційного результату.

Опозиція, а також правозахисники, і в Єгипті, і за кордоном, наголошують, що ця конституція не гарантує демократичних свобод, прав жінок і меншин і створює орієнтовану на іслам «релігійну державу».

Проект основного закону розробили конституційні збори, членів яких призначив президент Мохаммед Мурсі, виходець із ісламістських кіл. Більшість членів цього органу склали ідейні прихильники президента, нечисленні представники опозиції на знак протесту бойкотували його роботу. Наміри президента винести цей проект на референдум викликали тривалі масові протести і сутички між прихильниками і супротивниками Мурсі.

Офіційне затвердження нової конституції Єгипту означає, що через два місяці тепер можуть відбутися вибори парламенту на заміну його попередньому складові, який був обраний навесні, але майже відразу розпущений Вищим конституційним судом.
XS
SM
MD
LG