Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет: Мурсі підписав закон про нову конституцію


Мохаммед Мурсі
Мохаммед Мурсі
Президент Єгипту Мохаммед Мурсі підписав закон про вступ у дію нової конституції після оголошення про її схвалення на референдумі.

Вчора виборча комісія Єгипту офіційно оголосила, що проект нової конституції країни був затверджений голосами майже 64 відсотків учасників референдуму, який відбувся цього місяця.

Опозиція оскаржувала оприлюднені раніше неофіційні результати референдуму, заявляючи про численні порушення, але розгляд цих скарг лише на кілька днів затримав оголошення офіційного результату.

Опозиція, а також правозахисники, і в Єгипті, і за кордоном, наголошують, що ця конституція не гарантує демократичних свобод, прав жінок і меншин і створює орієнтовану на іслам «релігійну державу».

Проект основного закону розробили конституційні збори, членів яких призначив президент Мохаммед Мурсі, виходець із ісламістських кіл. Наміри президента винести цей проект на референдум викликали тривалі масові протести і сутички між прихильниками і супротивниками Мурсі.

У зв’язку із затвердженням конституції через два місяці можуть відбутися вибори парламенту на заміну попередньому складові, обраному навесні, але майже відразу розпущеному Вищим конституційним судом.
XS
SM
MD
LG