Доступність посилання

ТОП новини

Чи здатні громадяни України самоорганізовуватися?


У всіх регіонах України є приклади того, як люди вирішували проблеми власними силами: будують дамби, впорядковують парки, ремонтують і прикрашають під’їзди та двори...

Микола Азаров, уже як очільник оновленого уряду, звернувся до громадян України із закликом не чекати, поки їх відкопають від снігу комунальники, а чистити самостійно шлях від дверей під’їзду до зупинки та дороги. Але чи здатні українці самоорганізовуватися без закликів влади, коштів і спонукань міжнародних організацій? Чи здатні громадяни України збиратися для добрих справ і толокою робити те, що поодинці не зрушити з місця?

«Моя хата скраю» та «нехай там у владі думають» – ці виплекані радянською системою принципи виживання вже довели свою неефективність. Держава не хоче, не може та й, в принципі, не здатна вирішувати всі проблеми.

У всіх регіонах України є приклади того, як люди вирішували проблеми власними силами: будують дамби, впорядковують і очищають від сміття парки, ремонтують і прикрашають під’їзди та двори, рятують життя тим, хто не має коштів на лікування. У Рівному навіть примусили комунальників детально розписувати тарифи, і тепер ті, хто якоїсь послуги не отримує, може за неї не платити.



У Києві, Харкові, Одесі та інших містах люди виступають проти незаконної забудови, руйнування та «прихватизації» архітектурних пам’яток, проти перейменування вулиць. Уже 7 місяців точиться протистояння між захисниками Гостиного двору в Києві та тими, хто хоче приватизувати історичну споруду.

Народний депутат Олесь Доній повідомив в ефірі програми «Ми Разом», що першим рішенням нового складу комітету Верховної Ради з питань культури та духовності стало рішення на підтримку захисників Гостиного двору в Києві.

На думку Донія, громадяни України здатні самі організовуватися у критичні моменти для добрих справ, але поки це ще не стало масовим явищем. Люди мають зрозуміти, що «вийти й виступити «проти» – це лише півсправи. Треба ще зробити так, щоб долучалося більше людей», а головне – доводити справу до кінця.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG