Доступність посилання

ТОП новини

Американська столиця готується до інавгурації


Вашингтон готується до урочистої церемонії інавгурації президента. 21-го січня Барак Обама складе присягу Америці перед майже мільйоном американців, які зберуться на національній алеї перед Капітолієм у столиці США, Вашингтоні.

У січні 2009-го року президентську інавгурацію першого чорношкірого президента США Барака Обами відвідали 1 мільйон 800 тисяч людей. Америку охопила справжня Обамо-манія, а головним у словнику американців було слово «HOPE» – надія.

4 роки потому, другу інавгурацію Обами відвідає майже вдвічі менше людей – від 600 до 800 тисяч.

Втім, забезпечити безпеку такої кількості людей – надзвичайно складне завдання. Його покладено на генерал-майора Еррола Шварца, під орудою якого 21-го січня 6 000 солдатів національної гвардії забезпечуватимуть безпеку та порядок на інавгурації.



Шварц каже, що хоча людей і буде менше, вони вираховують всі можливі ситуації, які можуть виникнути у такому скупчені людей.

Інавгурація – це дуже масштабна подія.

Двосторонній комітет Конгресу витратив мільйон двісті тисяч доларів на спеціальну платформу біля Капітолію з якої Обами виголошуватиме присягу.

Щойно президент складе її, виголосить спеціальну промову та відвідає урочистий прийом у Конгресі, керівництво заходами перебере президентський інавгураційний комітет.

Саме на ньому лежить відповідальність за інавгураційний парад та інші події.

Встановлювати оглядову трибуни почали одразу після президентських виборів. Саме з неї Обама дивитиметься на парад.

Робота над трибуною триватиме аж до дня інавгурації.

А розбирати її почнуть вже наступного після неї дня.

Військові беруть активну участь в інавгурації. Їх координує спеціальна оперативна група, до складу якої входять представники всіх родів військ.

До урочистих церемоній буде залучено кілька тисяч військових: це і почесна варта, і кінні частини і військові оркестри.

Генерал-майор армії Майкл Ліннінґтон очолює почесну варту. Він каже, що участь у заходах військових символізує, що армія підкоряється цивільній владі і передача влади відбувається мирно:

«Це символ нашої сили та демократії, і дуже важливо, щоб ця подія відбувалася на очах цілого світу».

Для моніторингу роботи військових спеціальна оперативна група створила карту Вашингтона. З її допомогою, військові координують складну логістику, яка включає рух сотень тисяч людей містом та забезпечення безпеки перших осіб країни та її громадян.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG