Доступність посилання

ТОП новини

«Настав повний «стабілізець» для соціальних програм і житлових» – Павловський


Київ – У 2013 році виконання державних житлових програм може зупинитися через фінансові проблеми, заявляють в опозиції. Водночас, у Держфонді сприяння молодіжному житловому будівництву запевняють, що передбачених держбюджетом коштів вистачить на виконання зобов’язань за вже укладеними договорами. Водночас у Фонді очікують на збільшення кількості звернень громадян щодо допомоги у придбанні житла.

Державний бюджет передбачає менше ніж 500 мільйонів гривень на фінансування державних житлових програм у 2013 році. Утім, це на понад 800 мільйонів гривень менше, ніж було закладено на житлові програми в бюджеті 2012 року. У пояснювальній записці мовиться, що за рахунок цих коштів «буде забезпечене часткове відшкодування частини відсотків за іпотечними кредитами, отриманими позичальниками в банках на будівництво або придбання житла в 2012 році і укладення нових кредитних договорів». Відтак, житлові державні програми можуть просто зупинитися, заявив депутат від «Батьківщини» Андрій Павловський.
Настав повний «стабілізець» для соціальних програм і житлових
Андрій Павловський

«Майже 3 мільйони людей потребують житла. Коли подивишся державний бюджет на наступний рік, то розумієш, що настав повний «стабілізець» для соціальних програм і житлових. Там грошей кілька мільйонів гривень. На ті цифри, потребуючи житла, 100 чи 200 сімей, як правило, мажорів, наближених до влади, отримають ці пільгові кредити. Тобто, це знову буде фікція. Житлові програми фактично не діють. У наступному році вирішення цих проблем буде на нульовому рівні», – наголосив Павловський.

Мінрегіон проситиме додаткових коштів – Рисухін

У 2012 році була надана державна підтримка 2596 сім’ям, що мають потребу в житлі, повідомив голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін. За його словами, у 2013 році кількість громадян, що звертатимуться за допомогою в отриманні житла, може збільшитися. Водночас, коштів вистачить на виконання зобов’язань фонду за вже укладеними договорами.
В достатньому обсязі передбачені кошти за програмою здешевлення іпотечних кредитів
Леонід Рисухін

«В достатньому обсязі передбачені кошти за програмою здешевлення іпотечних кредитів. Фінансування 300 мільйонів гривень дозволяє у повному обсязі виконати зобов’язання за договорами, укладеними в 2012 році. Програма молодіжного будівництва за рахунок державного бюджету, збільшена на 30 відсотків, до 80 мільйонів гривень. Є програма доступного житла за механізмом «30 на 70», фінансування якої зменшено у порівнянні з 2012 роком», – поінформував Рисухін.

Він також повідомив, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства має намір просити збільшення бюджетного фінансування програми «Доступне житло». Про подібні плани щодо інших житлових програм голова Фонду не заявляв.

Забезпечення житлом – це питання кожного громадянина – Новак

Утім, забезпечення громадян житлом – це не справа держави, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак.
Держава повинна забезпечувати умови для того, щоб громадянин міг без надзусиль забезпечити себе і свою родину дахом над головою
Андрій Новак

«Ми за старою, ще радянською традицією чекаємо, що держава повинна забезпечити нам житло. Але відколи Україна незалежна держава, ми повинні розуміти, що ми перебуваємо в умовах ринкових економічних відносин і, за великим рахунком, питання забезпечення житлом – це питання кожного громадянина. Але держава повинна забезпечувати умови для того, щоб громадянин міг без надзусиль забезпечити себе і свою родину дахом над головою», – зазначив Новак.

Уряд разом із Національним банком мають вести таку політику, яка дозволить ринковими методами здешевити банківські кредити, зокрема іпотечні, зазначив Андрій Новак. На його думку, держава має забезпечувати житлом лише громадян, які виконують соціально важливі функції: правоохоронців, військовослужбовців, лікарів та вчителів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG