Доступність посилання

ТОП новини

Росія: 52 дітей, які мали поїхати до США, усиновлять російські сім’ї


Учасниця одиночного пікету проти «закону Діми Яковлєва» під будівлею Держдуми Росії, 19 грудня 2012 року
Учасниця одиночного пікету проти «закону Діми Яковлєва» під будівлею Держдуми Росії, 19 грудня 2012 року
52 російських дітей, які мали бути всиновлені у США, залишаться в Росії. Про це сьогодні заявив Уповноважений з прав дитини в Росії Павло Астахов.

«Від моменту підписання «закону Діми Яковлєва» у нас закінчується американське усиновлення. І звісно, ті діти, яких дивилися американці, вибирали, хотіли забрати, вони не поїдуть в Америку. З цього не потрібно робити трагедії, тому що зараз конкретно по кожній дитині ми займаємося разом із регіональною владою. Оскільки зараз, від цього моменту під особисту віповідальність губернатора будуть влаштовувати в родини цих дітей», – сказав дитячий омбудсмен.

Сьогодні президент Росії Володимир Путін підписав закон, який передбачає заборону для громадян США усиновлювати російських дітей. Документ вступає в дію від 1 січня.

Документ також передбачає санкції щодо американців, які скоїли злочини проти росіян або підозрюються в причетності до порушення прав і свобод людини.

Крім того, закон забороняє американським громадянам бути членом будь-якої неурядової організації, «що бере участь у політичній діяльності в Росії».

Цей документ неофіційно називають «законом Діми Яковлєва» – за ім’ям хлопчика, усиновленого і загиблого в США в 2008 році.

Критики закону вважають, що таким чином російська влада карає сиріт, позбавляючи їх можливості отримати родину замість перебування в дитячих будинках.

Цей закон є частиною відповіді російських законодавців на нещодавно ухвалений у США «акт Магнітського». Він передбачає санкції проти тих російських чиновників, які вважаються порушниками прав людини.

За даними ООН, у Росії без піклування батьків залишилися близько 740 тисяч дітей. За останні 20 років американці всиновили майже 60 тисяч російських дітей.
XS
SM
MD
LG