Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен обіцяє проконтролювати застосування нового КПК


Громадська рада при уповноваженому Верховної Ради із прав людини здійснюватиме моніторинг ефективності застосування нового Кримінально-процесуального кодексу. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла омбудсмен Валерія Лутковська.

«Ми не маємо жодного права втручатися в здійснення кримінального процесу, – зазначає вона. – Але ми можемо бути незалежними спостерігачами за тим, як відбувається кримінальне провадження. Зробити моніторинг ефективності дотримання прав людини в новому Кримінальному процесуальному кодексі ми можемо».

Також Валерія Лутковська зазначає, що здійснюватиме моніторинг виконання закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».

«З 1 січня 2013 року набуває чинності новий Закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», відповідно до якого процес виконання тих рішень, де боржником є держава або державний орган, значно спрощується. Людині не потрібно іти до виконавчої служби, нести виконавчий лист, чекати, поки відкриється виконавче провадження тощо. Достатньо просто звернутися через казначейство, надіслати судове рішення, яке винесено, яке набуло статусу остаточного і яке винесено на користь особи, де боржником є держава або державний орган – і відповідно чекати на виконання цього рішення. Більше того, там передбачена пеня у випадку невиконання такого рішення протягом трьох місяців», – розповіла Валерія Лутковська.
XS
SM
MD
LG