Доступність посилання

ТОП новини

Харків’яни у 2013 році хочуть рівних доріг і нових станцій метро (ВІДЕО)


Харків – Харків’яни мріють у новому році ходити тротуарами, не заставленими автівками. Для цього вони радять міській владі будувати підземні паркінги. А от у харківської влади в планах продаж стадіону «Металіст» та акумуляція коштів для будівництва метро й музею сучасного мистецтва.

На найбільшій площі у Європі – харківській площі Свободи – тривають новорічні забави. Дітвора оглядає корабель «Північний полюс», який тут встановила міська влада. Поряд будиночок Діда Мороза та модернова ялинка із світодіодними гірляндами. Цей казковий антураж для когось радість, а для Дідів Морозів місце заробітку.

Андрій Понкратов працює Дідом Морозом у білій шубі: «Це історичний факт, Діди Морози були або білі, як я от зараз, або сині». Новорічно-різдвяні свята чоловік використовує для істотного поповнення сімейного бюджету, а ще щоб й самому загадати щось хороше на новий рік.

«Хотілося б, щоб міська влада зважала не лише на головні вулиці Харкова, а й на подвір’я у мікрорайонах, щоб машини комунальних служб заїжджали туди. Хочеться, щоб ремонтували тротуари не лише у центрі. Якщо зайти в арку на вулиці 23 серпня, то у вас складеться враження, що там танки їздять. Асфальту просто немає!» – каже харківський Дід Мороз.

У новому році – рівних доріг, нових трамваїв та станцію метро

Міська влада напередодні парламентських виборів ударними темпами ремонтувала дитячі майданчики, комунальники лагодили лавиці для пенсіонерів, ремонтували дахи. У новому 2013 році цю діяльність обіцяють не згортати.

Студентка Яна Середа хотіла б, щоб міські чиновники розширили поле своєї уваги. «Мені хотілося б, щоб міська влада звернула увагу на розв’язки доріг, на парковки, – каже вона. – Машини стоять на узбіччях, і через це утворюються затори на автошляхах. Ще нехай звернуть увагу на такий старий вид транспорту, як трамвай. Вони дуже погано ходять. А у холодну погоду у вагонах холоднеча й сніг лежить на сидіннях».

Харківським трамваям по 40 років, а зношеність парку складає понад 80%. Перед Євро-2012 мерія придбала два десятки чеських трамваїв, що вже були у вжитку. Транспортники кажуть, що для безперебійного й безпечного перевезення розвозу пасажирів потрібно дві сотні нових трамваїв.

А у харків’янки Людмили Бойцевської теж «транспортне прохання» до мерії: завершити будівництво станції метро «Проспект перемоги». «Я і всі мешканці Олексіївки просто мріють про відкриття станції метро», – зазначає вона.

Тридцяту станцію вже колишній віце-прем’єр-міністр України Борис Колесніков обіцяв відкрити до 9 травня 2012 року, але через брак грошей будівництво заморозили. З вересня метробудівці займаються лише тим, що відкачують воду з викопаного котловану та стежать за конструкціями.

«На першочергові роботи потрібно 50 мільйонів гривень. Ця станція готова лише на 30%. Вже витрачено 120 мільйонів гривень, з них 20 мільйонів із міського бюджету і сотня – з державного. Для повного запуску «Проспекту перемоги» потрібно 400 мільйонів гривень», – розповів журналістам заступник начальника міського департаменту будівництва та дорожнього господарства Анатолій Кравчук.

Добкін сподівається на парламентське лобі та гроші від «Металіста»

У голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна усі сподівання на депутатське лобі у Верховній Раді. Сімнадцять регіоналів від Харківщини та один народний депутат із ВО «Батьківщина» утворили депутатське об’єднання «За Харківщину, за Слобожанщину». Для них голови обласної та міської влади підготували три першочергові завдання.

Ми старатимемося за допомогою нашої депутатської групи пробити фінансування для будівництво харківської підземки, на завершення будівництва філармонійного комплексу і на реконструкцію харківського історичного музею, зокрема, на відкриття при ньому музею сучасного мистецтва, кажуть у владі.

І ще, наприкінці 2012 року мільярдер Олександр Ярославський вирішив продати футбольний клуб. Тож у міської влади мають з’явитися додаткові кошти для розвитку інфраструктури від продажу стадіону «Металіст». Новоспечений власник «Металіста» Сергій Курченков, що представляє групу компаній «ГазУкраїна», вже заявив, що збирається викупити комунальну частину спортивної арени для клубу. Харківська влада обіцяє витратити гроші на будівництво шляхових розв’язок, нових лікарень, спорткомплексів та на інші потреби регіону. Приблизна ціна стадіону «Металіста» – 70 мільйонів гривень.

А Дід Мороз Понкратов нагадує, що найбільше залежить не від влади, а від людей.

«Найголовніше, аби у ваших родинах лунав веселий дзвінкий сніг», – переконаний харківський Дід Мороз.

Військовий корабель із Дідом Морозом у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
XS
SM
MD
LG