Доступність посилання

ТОП новини

Івано-франківці проти заторів на вулицях


Затори, Івано-Франківськ, 28 грудня 2012 року
Затори, Івано-Франківськ, 28 грудня 2012 року
Івано-Франківську бракує широких вулиць, транспортних розв’язок, мостів та об’їзних доріг. І пересічні люди, і влада міста проблемою називають затори на дорогах. Розробити нову схему руху транспорту планують за допомогою німецьких спеціалістів.

Вузькі затишні вулички центру Івано-Франківська, їхнє радіальне розташування навколо Ратуші, дві річки довкола міста – Бистриця-Надвірнянська і Бистриця-Солотвинська – є додатковими принадами обласного центру Прикарпаття в очах туристів. Та це ж спричиняє численні затори на вулицях, особливо у час пік, тож є проблемою в очах місцевих жителів. Люди скаржаться:

– Пробок дуже багато. У чому причина? Багато власників їздять на своїх машинах, то і пробки робляться.

– Не видно розмітки, постійно аварії, неможливо доїхати зранку в Пасічну і так само в центр. Є маршрутки, які постійно вільні, а є переповнені.

– Дорога – це переважно дуже довго, якщо пізніше вийдеш, то вже не встигаєш. Швидше пішки дійти.

– Нема як пройти, не те що проїхати. Тому що машини їдуть по тротуару, а люди йдуть по проїжджій частині. То так тепер модно у нас.

– Не завжди все дороблено, добре проглядається. Знаки деколи не збігаються. У вас в Івано-Франківську багато є таких перехресть, де треба думати,вони не зовсім зрозумілі для проїзду.

– Машин забагато накупляли, а дороги нема кому робити.

Схему руху у місті допоможуть розробити німецькі спеціалісти

Саме на дороги чи не найбільше нарікають івано-франківці. І на затори на вулицях, і на неякісні ямкові ремонти. Влада ж обіцяє, що з січня розпочнеться розробка нової схеми руху транспорту в Івано-Франківську. Здійснюватимуть її фахівці Німецького товариства технічного співробітництва GIZ, із яким місто вже мало спільні проекти. За два роки експерти проаналізують причини пробок в Івано-Франківську. Враховуючи досвід європейських міст, запропонують придатну для міста схему руху, що включатиме і нові тролейбусні маршрути, і транспорті розв’язки, і мости ( два на дві річки замало).

«Проект повинен вивчити щоденний рух в Івано-Франківську всього транспорту. Можливо, продумати правильну його розв’язку, односторонній рух, збільшити кількість смуг, будівництво додаткових мостів. Можливо, виробити рекомендації, чи доцільно нам мати такий транспорт, як ми називаємо, «пижики», чи замінити на великогабаритний. Цей проект має також за мету пошук інвесторів, які могли б забезпечити покращення громадського транспорту в Івано-Франківську», – зазначає начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик

За його словами, для Івано-Франківська проект GIZ буде безкоштовним. Та наступний крок – будівництво транспортних розв’язок, нової тролейбусної лінії, придбання 12 нових тролейбусів потребуватиме майже 80 мільйонів гривень. Плюс ремонти доріг, на які в міському бюджеті постійно бракує коштів.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

XS
SM
MD
LG